Fransız sendikalar daha sert eylemlere hazırlanıyor

Fransa’da sendikalar emeklilik reformuna karşı 16 Şubat’ta beşinci ulusal eylem gününe hazırlanırken, CGT sendikası limanlar, gaz sektörü ve demiryolları dahil olmak üzere çok sayıda sektörde greve çağırdı.

Hükümetin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören reform projesine karşı sendikalar daha sert eylemlere hazırlık yapıyor.

Genel İş Sendikası (CGT) 16 Şubat’ta demiryolları çalışanları, liman çalışanları, elektrikçiler, gaz sektörü çalışanları, kimya, seramik ve cam endüstrisi çalışanları ile maden ve enerji sektörü çalışanlarını 24 saat iş durdurmaya ve sokaklara çıkmaya çağırdı.

Beş sendikal federasyon güçler dengesini genişletmek için özellikle sürdürülebilir greve gitmeyi düşünüyor.

Sendikalar reformun haksız ve gerekçesiz olduğu tepkisinde bulunuyorlar.

Sendikalar ayrıca kariyerleri yarıda kalan kadınlar, okudukları yıllar emeklilik hesabına dahil edilmeyen gençler ile çekilen sıkıntının tazminatını alamayan yıpranmış işçiler için emeklilik reformunun ağır sonuçları olacağına dikkat çekiyor.

Ayrıca temel sekiz işçi sendikası ve beş öğrenci örgütü, hükümete ültimatomda bulunarak reformun mevcut haliyle dayatılması halinde 7 Mart günü Fransa’da hayatı durduracaklarını bildirdi.

Geçen Cumartesi günü dördüncü ulusal eylem gününde sendikalara göre 500 bini Paris’te olmak üzere 2,5 milyonu aşkın kişi eylemlere katıldı.

Ocak sonundan itibaren yapılan diğer üç ulusal eylem günlerine yaklaşık 2 milyon ile 2,5 milyonu aşkın kişi katıldı.