Fransız ve Alman medyasında Efrin’e destek ve direniş öne çıktı

  Efrin’e yönelik işgale karşı 17’inci günündeki tarihi direnişe destek amaçlı eylemler, halktaki seferberlik ruhu, Türk ordusunun katliamları ve kayıpları Alman ve Fransız basınında geniş yer bulan konuların başındaydı. 

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Liberation’da, hem Efrin başta olmak üzere Kürt halkının işgale karşı eylemleri hem de siyasi partilerin açıklamalarına yer verildi.

LIBERATION RUSYA’YA YAPILAN ‘KATİAMLARA ORTAK OLMAMA’ ÇAĞRISINI PAYLAŞTI

Dün Efrin’de yüzbinlerin katıldığı gösterinin fotoğraflarının paylaşıldığı haber, “Efrin’deki Kürt otoriteler: Rusya Ankara’nın suç ortağı olmaya son vermeli” başlığıyla verildi. Eylemcilerin Türk saldırılarında yaşamlarını yitiren sivil ve savaşçıların resimlerini dalgalandırdıkları belirtilen haberde, Kürt otoritelerin Rusya’ya ‘sivil katliamlarına ortak olmama’ yönündeki çağrısı yaptıkları kaydedildi.

CAPİTAL: SİVİLLER CEPHE VE HASTANELER İÇİN SEFERBERLİKTE

Yine Fransa’nın önde gelen aylık ekonomi dergilerinden Capital’in internet sitesindeki bir haberde ise, işgale karşı halkın büyük bir seferberlik içerisinde olduğu bilgisi paylaşıldı. “Efrin’de cephede ve hastanelerde siviller seferberlik halinde” başlığıyla verilen haberde, Türk işgaline karşı çağrıya uyarak gönüllü olan genç savaşçıların fotoğrafları paylaşıldı.

Sivil halk içerisinden çok sayıda kişinin savaşçı olarak cepheye veya acil yardımlar için hastaneler ya da tıbbi ekiplere dahil olduğu belirtilen haberde, YPG yetkililerinin görüşlerine de verildi. Bir YPG yetkilisi, gönüllü olarak YPG’ye dahil olanların yanı sıra askerlik yasaları gereği silah altına alınabilecek çok sayıda yedek asker (rezervist) olduğu bilgisini veriyor.

ALMAN MEDYASI DAYANIŞMA EYLEMLERİNE GENİŞ YER AYIRDI

Alman medyasında ise özellikle Almanya’da Efrin’e destek amaçlı Cumartesi’den itibaren yapılan eylemlere geniş yer ayrılırken, Türk ordusunun artan kayıplarına da dikkat çekildi.

Frankfurter Rundschau’da “Efrin’deki Kürtler için dayanışma” başlığıyla Frankfurt’a bine yakın kişinin katıldığı eylem paylaşılırken, pankart taşıyan Kürt kadınlarının Türk işgaline karşı ‘barışı savunduğu’ vurgulandı.

Bayerischer Rundfunk, Tagblatt, Kölner Stadtanzeiger, Schwäbisches Tagblatt’ın aralarında olduğu çok sayıda ulusal veya yerel düzeydeki medya organları da Efrin eylemlerine geniş yer ayırdı.

DW ARTAN TÜRK ASKERİ KAYIPLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Deutsche Welle (DW) radyosu ise, Türk ordusunun artan kayıplarına değindi. DW’nin spotunda “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Efrin’deki Kürt savaşçılara karşı hızlı bir zafer vaat etmişti. Ancak Zeytin Dalı operasyonu her geçen gün daha kanlı oluyor” ifadesine yer verildi.

Sadece dün ve Cumartesi 7 Türk askerinin öldürüldüğünün belirtildiği haberde, savaşın her geçen gün Türkiye için daha kanlı olduğu belirtildi.

Spiegel Online’da ise Efrin işgaline karşı çıkanlara yönelik tutuklamalara dikkat çekilirken, savaş propagandalarının hedefindeki bir neslin kaybolduğuna vurgu  yapıldı.