FT: ABD Çin’e ek gümrük vergilerini dondurdu

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Çin Halk Cumhuriyeti’ne uygulanması planlanan ek gümrük vergilerinin şimdilik dondurulduğu iddia edildi.

ABD yönetiminin görevlendirdiği Ticaret Temsilcisi Robert Lightizer, Çin’le dış ticarete ilişkin sürdürülen müzakerelerin devam ettiğini söyledi.

Financial Times’in haberine göre, Lightzier, iş insanlarıyla yaptığı görüşmede Çin’den ithal edilecek ürünlere yönelik gümrük vergilerinin yaygınlaştırılması fikri şimdilik donduruldu.

İsmi verilmeyen bir kaynağa dayandırılan habere göre, daha önce 250 milyar dolarlık Çin ithalat ürününe getirilen ek gümrük vergilerinin kapsamı şimdilik genişletilmeyecek.

İKİLİ DIŞ TİCARET ÇİN LEHİNE İŞLİYOR

Ocak 2017’de göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump, iki ülke arasında 2017 itibariyle 635 milyar doları bulan dış ticaretin ezici bir çoğunlukla Çin lehine olmasına karşı ‘savaş açmıştı’.

ABD 2017’de Çin’e 130 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Çin’den 505 milyar dolarlık ürün ve hizmet ithal etti. Böylelikle ABD’nin sadece Çin ile ticaretteki açığı 375 milyar dolar oldu.

2010 yılında bu rakamlar 92 milyara karşılık 365 milyar olarak gerçekleşmişti. İki ülke arasındaki dış ticaret 1990’da sadece 20 milyar dolar iken, özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir ivme kazandı ve bu daha çok Çin lehine oldu.

Trump, Mayıs ayından bu yana kademeli olarak Çin’den ithal edilen ve toplamda 250 milyar dolar değeri bulan ürüne ek vergiler getirmişti. Trump, Çin’in taviz vermesini sağlamak amacıyla bu vergilerin kapsamını 267 milyar dolara çıkaracağını duyurmuştu.