Gabon’da askeri darbe girişimi

Gabon’da askerler devlet radyosunu ele geçirerek, kalkışmaya çağırdı.

Gabonlu subaylar, Pazartesi günü ulusal radyoyu ele geçirerek askeri darbe girişiminde bulundu. Askerler, Cumhurbaşkanı Ali Bongo’nun yılbaşındaki konuşmasına tepki gösterdi.

Kendilerini Gabon Yurtsever Savunma ve Güvenlik Güçleri Hareketi olarak ilan eden askerlerin sorumlusu albay Kelly Ondo Obiang, Ali Bango’nun konuşmasının “Cumhurbaşkanı’nın sorumluluklarını sürdürme kapasitesi üzerine kuşkuları güçlendirdiğini” belirtti.

Obiang, bu darbenin “31 Ağustos 2016 gecesi gençleri alçakça katledenlere karşı” geliştirildiğini ifade etti. Sözkonusu gece, Ali Bongo’nun tartışmalı seçimlerle yeniden seçilmesine karşı protesto eylemleri düzenlenmişti.

Bir hükümet kaynağına göre, ulusal televizyon çevresinde de silah sesleri duyuldu. Aynı kaynak, darbecilerin sadece küçük bir grup askerden oluştuğunu belirtti.

Ali Bongo, 24 Ekim’de Suudi Arabistan’daki bir ekonomi konferansı sırasında iskemik beyin-damar hastalığı nedeniyle hastaneye yatırılmıştı.

Bir kaç gün Riyad’daki Kral Faysal hastanesinde tutulan Bongo’nun tedavisi Fas’ta devam etti. Bongo’nun görevini vekalete Cumhurbaşkanı yardımcısı yürütüyor.

2009 yılında babası Ömer’in ölümünden sonra iktidara gelen Bongo, 2016’da yüksek gerilimli seçimlerde yeniden seçilmişti.