Gabriel’e partisinden Türk mahkemeleri yanıtı!

AKP rejiminin destekçilerinden dışişleri bakanı Gabriel’in “Bağımsız Türk mahkemeleri” ifadesine partisi SPD’den tekzip gibi açıklama geldi.

SPD yöneticisi Mützenich “Türk mahkemeleri hükümete göre hareket ediyor” dedi. Muhalefet ise Merkel’e “Yıldırım’a hiçbir taviz verme” çağrısı yapıyor.

Türk başbakanı Binali Yıldırım’ın bugün Berlin’de Alman başbakanı Angela Merkel ile yapacağı görüşme öncesinde 1 yıldır Türkiye’de tutuklu olan Alman vatandaşı gazeteci Deniz Yücel’in durumu önemli gündem maddesi haline geldi.

Dün akşam ARD televizyonuna röportaj veren Yıldırım “Deniz Yücel ne zaman özgür olacak?” sorusuna “Umarım kısa süre içinde serbest kalır. Ben kısa süre içinde bir gelişme olacağı kanaatindeyim" yanıtını verdi. “Almanya ile yeni bir sayfa açalım” şeklinde de konuşan Yıldırım, bu sözleriyle Merkel ile yapacağı görüşmede Yücel üzerinden pazarlığın yapılacağı sinyalini verdi.

Son dönemlerde Erdoğan rejimi yanlısı çıkışlarıyla dikkat çeken Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yücel konusunda son günlerde birçok kez görüşmeler yaptığını itiraf etti. Gabriel’in "Bu görüşmelerde mahkeme sürecinin hızlandırılması ve bağımsız Türk mahkemelerinin olumlu bir karar vermesini umduğumu söyledim" sözlerine partisi SPD’den tekzip gibi bir açıklama geldi.

Başbakan Merkel’in partisi CDU ile yeniden bir hükümette bir araya gelmeye hazırlanan Sosyal Demokratlar Partisi’nin (SPD) Grup Başkanı Yardımcısı Rolf Mützenich “Türk mahkemeleri bağımsızdır” belirlemesine karşı çıktı. “Deutschland funk” radyosuna konuşan Mützenich, Türkiye’de hakim ve savcıların daha çok hükümetin isteğine göre hareket ettiğine dikkat çekti.

Aynı şekilde Merkel’in partisi CDU’dan da Yücel üzerinden yapılacak olası pazarlıklara karşı uyarı geldi. Görüşmede Merkel’in Erdoğan'a açık mesaj vermesini isteyerek CDU’nun dış politika sözcüsü Roderich Kiesewetter şöyle konuştu: "Yücel'in tutukluluk hali, Türk hükümeti tarafından terörist iddia edilen veya darbe teşebbüsüne katılanların iadesi gibi değişik konularda taviz koparmak için koz olarak kullanılıyor.

MUHALEFET: MERKEL HİÇBİR TAVİZ VERMEMELİ

Almanya’da muhalefet partileri ise Merkel’e “Türk başbakanı karşı açık tavır al” çağrısı yapıyorlar. Yeşiller Partisi politikacısı ve aynı zamanda federal meclis başkan yardımcısı olan Cladia Roth “Yıldırım görüşmeye iyi bir hava vermeye çalışıyor, oyununa gelinmemeli. Merkel, Yücel’in durumunun yanı sıra Türkiye’nin hukuk devleti olmaktan çıktığını açıkça belirtmeli” şeklinde konuştu.

Sol Parti politikacıları da Merkel’in AKP rejimi başbakanına hiçbir taviz vermemesi yönünde çağrılar yapıyorlar. Son olarak Sol Parti Grup Başkan Yardımcısı Heike Hänsel, Yıldırım’a açık ve net ifadelerle bir tavrın gösterilmesini istedi. Yıldırım’a baskı yapılmasını talep eden Hänsel “Hiçbir şekilde Türkiye’ye ne silah ticareti ne de para yardımı yapılmalı” dedi.