Gabriel’e tiyatroda Efrîn protestosu

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Hamburg’daki tarihi tiyatro binasında katıldığı bir etkinlikte, Efrîn saldırısında Alman tanklarının kullanılması yüzünden kalabalık bir izleyici tarafından protesto edildi.

Hamburg’un tarihi tiyatro binası Thalia Theater’da dün akşam yazar Navid Kermani’nin yeni kitabının tanıtım etkinliğine katılan Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Efrîn protestosu şokunu yaşadı.

Etkinlikte Gabriel’in konuşmaya başlaması üzerine bir grup kalabalık izleyici, Alman yapımı “Leopard II” tanklarının Efrîn’e yönelik saldırı ve katliamlarında kullanılmasını protesto eden sloganlar attı, pankartlar açtı. Gabriel ile protestocular arasında birkaç dakika süren sözlü tartışma yaşandı.

Tiyatro salonunun bir ucuna “Türkiye bombalıyor, Almanya para kazanıyor”, diğer ucuna da “Kürdistan ile dayanışma” pankartını açan etkinliğin izleyicileri “Türk devletine silah satmaktan vazgeçin” şeklinde bağırmaya başladılar.

Protesto karşısında şaşıran Gabriel “Hayır, ben Türkiye’ye panzer satmadım, ben sadece görevlerimi yaptım” demekle yetinirken, izleyiciler “Silah ihracatlarında imzasınız var, bundan sadece 30 milyon Euro para kazandınız” diye bağırdı.

Gabriel “Şimdi kullanılan panzerleri bizim hükümet satmadı, ancak bu Türkiye’nin operasyonuna karşı çıkmayacağımız anlamına geliyor ve bunun durması için de çabalıyoruz” kendisini savundu.

Salondaki izleyicilerin de protestoya alkışlara destek vermesi dikkat çekti.