Gabriel: Türkiye İncirlik’e karşı ilticacıları istedi

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türk hükümetinin İncirlik üssüne karşı ilticacıların iadesini istediğin belirterek, “Bu çok tehlikeli bir durum” dedi.

Alman Bakan Gabriel, Washington ziyareti sırasında ünlü düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nde (CSIS) yaptığı konuşmada İncirlik krizinden bahsetti.  Alman DW medya kuruluşunun haberine göre Gabriel, İncirlik krizinin perde arkasını anlattı.

BÖYLE BİR ŞEY YASAK!

Krize ilişkin açık ve sert ifadeler kullanan Gabriel, Erdoğan hükümeti ile yapılan pazarlıklara dikkat çekerek "Erdoğan'ın hükümeti, bize 'eğer iltica başvurusunda bulunanları bize iade ederseniz, evet işte o zaman milletvekilleriniz Alman askerlerini ziyaret edebilir' dedi. Bu kanunlarımızın, Anayasamızın ihlalidir, böyle bir şey yasak" dedi.

80 KİŞİYE İLTİCA HAKKI TANINDI

Almanya’da iltica hakkı tanınan kişilerin sayısına ilişkin bilgiler de veren Gabriel, "Yaklaşık 450 iltica başvurusunda bulunan var. 80 kişiye iltica hakkı tanındı” dedi.

Bu ifadelerle, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Erdoğan’ın eski suç ortağı Fethullah Gülen cemaati üyeleri ve darbe teşebbüsüne karışmakla suçlanan kişilerin kast edildiği sanılıyor.  

Gabriel, “Şimdi Türk Hükümeti bizden bu kişileri, hapsedilmeleri için, Türkiye'ye vermemizi istiyor. Bu bir NATO müttefikinin diğer bir NATO müttefikine şantaj uyguladığı bir durumdur. Bu kesinlikle mümkün değil" diye konuştu.

BU ÇOK TEHLİKELİ BİR DURUM

Gabriel'e Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, "Almanya İncirlik'ten çıkmak isterse kendileri bilir, onlara yalvaracak değiliz" şeklindeki açıklaması da soruldu.

"İşte bu sorunla baş etme şekilleri bu" diye yanıt veren Alman Bakan, hem kendisinin hem Başbakan Angela Merkel'ın defaten, kapalı kapılar ardında, Türk tarafına durumun ciddiyetini aktarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Bakan sözlerini şöyle sürdürdü: "Türk tarafına 'Bu çok tehlikeli bir durum, lütfen bu ordunun Federal Meclis denetimi altında bir ordu olduğu gerçeğini hafife almayın, karar mercii Federal Meclis' sözleriyle anlatmaya çalıştık. Sonra çıkıp açıkça, kamuoyu önünde, iltica yasalarımızı değiştirmediğimiz müddetçe ziyaret izni vermeyeceklerini açıkladılar. Bu imkânsız. Ben arkadaşım Mevlüt Çavuşoğlu’nu aradım, 'sorunu çözelim' dedim ve yanıtı ne yazık ki işte sizin ifade ettiğiniz gibi oldu."

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gelecek hafta NATO Zirvesi’nde konuyu ele almaya çalışacaklarını sözlerine ekleyen Gabriel, ABD’den de bu konuda destek istediklerini belirtti.

Gabriel, “ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve diğerlerinin de mesajı Erdoğan’a iletecekleri yönünde söz vermiş olmalarından büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

ALMAN ORDUSUNUN DENETİMİ HÜKÜMETTE DEĞİL FEDERAL MECLİS’TE

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, Federal Alman Ordusu’nun Alman Anayasası uyarınca Federal Hükümet’in değil Federal Meclis’in denetimi altında olduğunu vurguladı.

Alman askerlerinin Konya ve İncirlik’te Federal Meclis kararıyla görev yaptığını hatırlatan Gabriel, konunun sadece Türk-Alman ikili ilişkileriyle sınırlı olmadığını ifade etti.

Gerilimde NATO boyutuna da işaret eden Gabriel, "AWACS’lar Konya’da. Bu bir NATO misyonu, Türk-Alman ikili işbirliğine dayanan bir misyon değil” diye belirtti.

Türkiye'nin bu tavrı karşısında Federal Meclis'teki tüm partilerin 'Eğer askerlerimizi ziyaret edemiyorsak onları hemen ülkeden çıkartalım' diyeceklerini söyleyen Gabriel, şöyle noktaladı: "Bir düşünün ABD'de bir kongre üyesi Amerikan askerlerinin görev yaptığı bir ülkeyi ziyaret etmek isteyecek, ilgili ülke 'hayır önce yasalarınızı değiştirin öyle izin veririz' diyecek. Durum fiilen bu.”