Gazprom, gaz dağıtımını "tamamen" durdurdu

Rus enerji şirketi Gazprom, bir türbinin onarımı nedeniyle Nord Stream 1 boru hattı üzerinden gaz dağıtımını "tamamen" durdurdu, durdurmanın süresi hakkında ise herhangi bir bilgi vermedi.

Rus enerji devi Gazprom, Nord Stream 1 boru hattı üzerinden Almanya’ya giden gaz akışının durdurulmasını Cuma akşamı uzatarak, yeniden açılması için herhangi bir zaman çerçevesi belirlemedi.

Hareket, G7 ülkelerinin Rusya’ya fon akışını engellemek amacıyla Rus petrolüne bir fiyat sınırı koymayı kabul etmesinden saatler sonra geldi.

Devlete ait petrol ve gaz şirketi Gazprom, bir sızıntı tespit edildikten sonra arzın süresiz olarak durdurulacağını duyurdu. Onarımlar tamamen uygulanana kadar boru hattının yeniden başlamayacağını söyledi.

Nord Stream 1, Rusya'dan Avrupa’ya giden en büyük gaz boru hattıdır ve yılda 55 milyar metreküp (bcm) gaz taşıma kapasitesine sahiptir. Enerji krizinin derinleşmesini önlemek için boru hattından devam eden arzın çok önemli olduğu görülüyor.

Çarşamba günü erken saatlerde Gazprom, daha önceki bir duyuruya uygun olarak Nord Stream 1'den gaz akışını tamamen durdurdu ve durmanın üç gün süreceğini de sözlerine ekledi. Cumartesi sabahı gece yarısından hemen sonra akışlar yeniden başlayacaktı.

Hareketin zamanlaması, Putin'in yaklaşmakta olan Rus petrolüne bir üst sınır getirilmesine yanıt verip vermediği konusunda soruları gündeme getirecek. Cuma günü İngiltere, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Kanada maliye bakanları Rus petrol fiyatlarına bir tavan koyma planını kabul etti.

Kapatma, Avrupa ve özellikle Almanya'nın bu yıl haneler ve işletmeler için güç kullanımını önemli ölçüde azaltmak zorunda kalacağı endişelerini artıracak.

Avrupa ülkeleri, Rusya'nın bu kış gaz arzını tamamen kapatması durumunda gaz depolama tesislerini doldurmak için acele etti. Almanya'nın depolama tesisleri şu anda yüzde 84'ten fazla dolu.