Gazze-İsrail çatışmasında 31 ölü, Mısır’dan ateşkes trafiği

İsrail ile Gazze’deki silahlı gruplar arasında çatışmalar devam ederken, son üç günde 30’u Filistinli, biri İsrailli 31 kişi öldü. Mısır ateşkes için aktifleşti.

İsrail ile Gazze’deki silahlı gruplar arasındaki füze ve roket atışlar perşembeyi cumaya bağlayan gece de devam etti.

Gazze Şeridi Sağlık Baknalığı’na Salı gününden bu yana aralarında çocukların da olduğu 30 kişi öldü, 90 kişi yaralandı.

Ölenler arasında İsrail’in hedef aldığı İslami Cihad’ın beş askeri komutanı ile Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nin savaşçıları var.

İsrail cephesinde Tel Aviv’in güneyindeki Rehovot’ta bir eve isabet eden roket nedeniyle bir kişi öldü. İsrailli yetkililere göre, çarşamba gününden beri 5 kişi yaralandı.

İsrail ordusuna göre çatışmaların başından beri İsrail’e doğru 866 roket atışı yapıldı, 260’ı hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Orduya göre roketlerin yüzde 25’i Gazze topraklarına düştü ve 3’ü çocuk 4 kişi öldü. Bu bilgiyi Filistin kaynaklarından henüz doğrulanamadı.

Çatışmalar İsrail’in Salı günü İslami Cihad’ı hedef alması ile başladı. İsrail ordusu İslami Cihad’a ait 170 hedefi vurduklarını belirtiyor.

Avrupa Birliği “derhal ateşkes” yapılması çağrısında bulunurken, Washington tüm tarafları “sivil ölümlerden kaçınmaya ve şiddeti düşürmeye” çağırdı.

BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, büyük bir endişe ile “tehlikeli tırmanışı” takip ettiklerini belirtti.

Mısır, bir ateşkes elde etmek için aktifleşti. İslami Cihad’ın siyasi sorumluları Perşembe günü Kahire’ye giderken, ateşkes yapılmasını umut ediyor. AFP’ye konuşan İslami Cihad sorumlusu Muhammed el Hindi, “Halkımızın ve direnişin çıkarlarını yansıtan şerefli bir anlaşma umut ediyoruz” dedi.

Yoksulluk ve işsizliğin hakim olduğu 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi, haziran 2007’de Hamas’ın kontrolüne geçtiğinden bu yana İsrail ablukasında bulunuyor. 2008’den bu yana İsrail ile birçok savaş yaşandı.

Ağustos 2022’de İsrail ve İslami Cihad arasında üç gün süren çatışmalarda 19’u çocuk olmak üzere 49 Filistinli hayatını kaybetmişti.