Gazze’de çatışmalar yeniden başladı

Gazze Şeridi’nde Cuma günü 20 bin kişinin katıldığı gösteriler sırasında İsrail askerleri tarafından ikisi çocuk 7 Filistinli öldürüldü.

Gazze Şeridi’nin sınır hattı boyunca çatışmalar neredeyse günlük hale geldi. Cuma günü haftalık “Geri dönüş” yürüyüşüne 20 bin kişi katıldı. Sınır bariyeri çevresinde İsrail ordusu ile Filistinliler arasında çatışmalar yaşandı.

İsrail ordusu taş ve patlayıcılara, gaz bombaları ve gerçek mermilerle karşılık verdi. ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı 14 Mayıs’taki protesto gösterilerinden bu yana en ağır bilanço Cuma günü yaşandı. Filistinli sağlık kaynaklarına göre biri 12, biri 14 yaşında olmak üzere ikisi çocuk 7 Filistinli öldürüldü. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, 90’ı kurşun yarası taşıyan 210 kişinin yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu sınır bariyerlerindeki noktalarda ateş açtıklarını doğruladı ancak öldürülen Filistinlilere ilişkin yorum yapmadı.

Kuşatma altındaki Gazze’deki ekonomik durum giderek ağırlaşıyor. Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes kırılgan bir durumda. Uzmanlara göre Hamas, denetimindeki Gazze’de halkın memnuniyetsizliğini bu stratejik çıkmazdan kurtulmak için baskı aracına dönüştürmeye çalışıyor.

Bölgedeki kriz, işsizlik, yakıt ve su sıkıntıları ve BM’nin Filistinli mültecilere yardım ofisi UNRWA’ya mali yardımların çökmesi ile derinleşti. ABD, UNRWA’ya mali yardımlarını durdurdu.