Gazze’de son durum!

Gazze’de protesto gösterileri sırasında İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 60’ı aşkın Filistinli öldü, 2.400’ü yaralandı. Bir çok ülke bağımsız soruşturma istedi. Hamas ölenlerin çoğunun kendi üyeleri olduğunu kabul etti.

ABD’nin Kudüs’te büyükelçilik açmasını protesto etmek için Pazartesi günü onbinlerce Filistinli Gazze Şeridi’nin İsrail ile olan sınırı boyunca eylemler yaptı. İsrail askerlerinin ateş açması sonucu, Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilançoya göre 60 kişi öldü, 2.400 kişi yaralandı. Salı günü ABD büyükelçiliğinin açılışı yapıldığı sırada da iki kişi öldürüldü.

Protesto eylemlerine ve uluslararası tepkilere rağmen ABD, Salı günü büyükelçiliğini açtı ve İsrail’e destek mesajları verdi. Bir gün sonra Guatemala da ABD’nin izinden giderek, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı. Paraguay’ın da büyükelçilik açması bekleniyor.

FİLİSTİN DÖRT AB ÜLKESİNDEKİ TEMSİLCİLERİNİ ÇAĞIRDI

Filistin yönetimi ABD’deki temsilcisini çağırırken, açılışa katılan Avrupa Birliği ülkeleri Avusturya, Macaristan, Çekya ve Romanya’daki büyükelçilerini de çağırdı.

BAĞIMSIZ SORUŞTURMA TALEBİ

Almanya, İngiltere ve Belçika, Gazze’deki olaylara ilişkin bağımsız soruşturma talep etti. Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’ne bu yönlü gelen bir talep, ABD tarafından engellenmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail güçlerinin “eylemcilere karşı kullandığı şiddeti” kınadı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe de “hiçbir muğlaklığa yer vermeden” Filistinlilere karşı uygulanan şiddeti kınadıklarını bildirdi. Philippe, “Kudüs’ün her iki devletin başkenti olduğu, barış ve güvenlik içerisinde yaşayan iki devletli çözümü” savunduklarını sözlerine ekledi.

TÜRKİYE-İSRAİL GERGİNLİĞİ

Türkiye İsrail’in İstanbul’daki Başkonsolosu’ndan geçici süreliğine ülkeyi terk etmesini istedi. İsrail’den de yanıt gecikmedi. İsrailli yetkililer, Salı günü Kudüs’teki Türk konsolosluğundan ülkeyi terk etmesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail’in öldürülen onlarca “barışçıl” eylemciyi “terörist” olarak sunmasının “karalama” olduğu değerlendirmesinde bulundu. Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail’i şiddetten vazgeçmeye çağırdı.

Papa François, “Kutsal topraklarda gerilimin tırmanmasından son derece endişeli” olduğunu açıkladı.

HAMAS SORUMLUSU: ÖLENLERİN ÇOĞU HAMASLIYDI

Bu arada Hamas’ın bir yetkilisi yaptığı açıklamada “25 şehitten 50’si Hamaslıydı” dedi. İsrail de, ölümleri gerekçelendirmek için Pazartesi günü Hamas’ın sivilleri kullandığı suçlamasında bulunuyordu. Son açıklamayı da kullanan İsrail hükümet sözcüsü, Hamas’ın yetkilisi Salal El Bardawil’in “gerçeği ortaya koyduğunu” söyledi. Sözcü Ofir Geldman, Twitter’da yaptığı açıklamada “Barışçıl bir eylem değil, Hamas’ın bir operasyonuydu” iddiasında bulundu.

GAZZE’YE HAVA SALDIRISI

Gazze Şeridi’nden İsrail’in Siderot kentine yönelik roket atışları yapıldı. İsrail ordusu de bu saldırıları gerekçe göstererek, Hamas hedeflerine yönelik bir dizi hava saldırısı gerçekleştirdi. Hava saldırısı Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan geçek düzenlendi. Hava saldırıları sonucunda bir Gazze sakini hafif yaralandı.

ARAP BİRLİĞİ TOPLANIYOR

Arap ülkelerinin dışişleri bakanlarının da bu Perşembe günü Kahire’de toplanması gerekiyor. Suudi Arabistan’ın çağrısı üzerine olağanüstü toplantı İsrail saldırına yanıt olarak yapılacak. Mısır Devlet Başkanı Abdul Fettah El Sisi, İsrail ve Filistinlileri yeni ölümlere sebebiyet verecek tüm eylemlerden kaçınmaya çağırdı.