Gazze’deki gösterilerde bilanço ağırlaşıyor

Gazze ile İsrail arasındaki sınır bölgesindeki gösterilere saldırısında en az 4 Filistinli hayatını kaybederken, yaralı sayısının 600’ün üzerinde olduğu bildiriliyor.

Filistinli sağlık otoritelerine göre, Gazze Şeridi’nin İsrail’le olan sınır bölgesindeki gösterilerde İsrail askerleriyle çıkan çatışmalarda bilanço her geçen saat ağırlaşıyor.

Buna göre, dün gün boyunca süren çatışmalarda tespit edilebilen ölü sayısı 4’e yükseldi. İsrail askerlerinin sert müdahalesi nedeniyle 600’ü aşkın kişi de yaralandı.

Yaralananlar arasında Fransız haber ajansı AFP’nin bir foto muhabirinin olduğu öğrenilirken, en az 100 yaralının vücudunda yanıklar olduğu belirtildi.

İsrail ordusu ise, iki ülke sınırındaki hatları aşmayı amaçlayan 10 bin kadar Filistinli göstericinin dağıtıldığını açıklamış ve göstericilerin sınır hattında lastikler yakarak, askerlere taşlarla saldırdığını iddia etmişti.

Mart ayı sonundan bu yana ‘geri dönüş hakkı’ veya ‘büyük geri dönüş yürüyüşü’ adıyla düzenlenen gösterilerde şimdiye kadar 120’yi aşkın Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in kuruluşunun yıldönümü olan 14 Mayıs’ta aynı zamanda ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması nedeniyle yapılan ve iki gün süren büyük gösterilerde 60’ın üzerinde Filistinli hayatını kaybetmişti.

İsrail’in kurulduğu 1948 yılından bu yana yerlerinden edilen 700 bini aşkın Filistinli mülteci konumuna düşmüştü. Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyon kadar Filistinlinin üçte ikisini bu mülteciler ve onların çocukları oluşturuyor.