Gazze’ye İsrail operasyonu : 6 ölü

İsrail ordusunun Pazar akşamı Gazze’de gerçekleştirdiği bir operasyon sırasında çatışmalar yaşandı. Operasyonda Hamaslı askeri bir yetkili olmak üzere 6 kişi öldü.

Filistin sağlık kaynakları, Han Yunus’un doğusunda çatışmaların yaşandığını bildirdi. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’nin Sağlık Bakanlığı sözcüsü Eşre el Kudra, İsrail operasyonunda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında Hamas’ın silahlı kanadının bir yöneticisinin de olduğu bildirildi.

Hamas’ın bir sözcüsü İsrail saldırısını kınayarak “alçakça bir saldırı” dedi. İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’nde düzenledikleri bir operasyon sırasında çatışma yaşandığını bildirdi. Çatışmalar ardından İsrail’in güneyinde olası roket atışlarına karşı sirenler duyuldu.

İsrail ordusu sözcülerinden Jonathan Conricus, operasyona katılan tüm İsrailli savaşçıların yara almadan İsrail’e döndüğünü belirtti.

Gazze Şeridi, özellikle 30 Mart’tan yana İsrail ablukasına karşı her hafta protesto eylemleri ile gündeme geliyor. Eylemciler, 1948’de İsrail’in kuruluşu sırasında kaçan veya topraklarından kovulanların geri dönme hakkını talep ediyorlar.

Sınır boyunca yaşanan protesto eylemlerinde İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucunda onlarca Filistinli öldü. Protesto eylemleri ile birlikte İsrail’in hava saldırıları, çatışmalar ve Filistin’den yapılan roket atışları da tırmandı. 30 Mart’tan bu yana 210’u aşkın Filistinli ölürken, İsrail cephesinde ise sadece 1 asker öldü.