Gelişigüzel mayınlar hiç olmadığı kadar öldürücü

Mayın Gözlemevi, Cenevre’de yayınladığı bir raporda gelişigüzel mayınların her iki ölümden birinin sorumlusu olduğunu belirtti.

Rapora göre gelişigüzel entipersonel mayınlar, 2018 yılında hiç olmadığı kadar ölüme yol açtı. Geçen yıl 3.700’den fazla kişinin bu mayınlar nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. Daha geniş anlamda, mayınlar nedeniyle 2018 yılında 6.900’e yakın kişi öldü ya da yaralandı. Rapora göre, dört yıl öncesine göre ölüm oranı dört kat daha yüksek.

Raporda, bundan böyle gelişigüzel mayınların her iki ölümden birinden sorumlu olduğunun altı çizildi. Toplamda 18 ülkede bu ölümler tespit edildi. Bu ülkelerin başında 1.600’e yakın ölümle Afganistan, 1.000’i (bin) aşkın ölümle Suriye geliyor.

24heures gazetesine göre Cenevre’de basın toplantısı yapan bir uzman, rakamlardaki artışın daha iyi veri elde edilmesinden kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Uzmana göre, geçen yıl da muhtemelen mayınlar nedeniyle ölüm oranları yüksekti.

Bu tip patlayıcıların özellikle devlet olmayan gruplar tarafından kullanıldığı belirtiliyor. Gelecek yıllarda dronlar veya hareketli uygulamalar sayesinde mayınların daha iyi tespit edilebileceği ifade ediliyor.

Mayın Gözlemevi uzmanı “ama silahlı gruplar tek taraflı olarak veya çok taraflı bir anlaşma çerçevesinde mayınları kullanmamaya karar verirlerse” kurbanların sayısının daha da azaldığına dikkat çekti.

Aynı uzman, teknolojilerin antipersonel mayınların yasaklanmasına ilişkin 20 yıldır yürürlükte olan Ottawa Sözleşmesi gibi kuralların yerine geçmeyeceğini ama bu normları tamamlayabileceğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) silahlanma sorunlarına ilişkin sorumlusu ise 70 dolayına devlet olmayan silahlı grubun bu tür silahlanmaya artık başvurmayacakları sözünü verdiğini belirtti.

Mayın temizleme konusunda ise, geçen yıl dünya genelinde 150 kilometre kare temizlendi ancak halen 59 devlet veya bölge mayınlardan etkilenmeye devam ediyor.

Önümüzdeki hafta Oslo’da Ottawa Sözleşmesi’nin 20’nci yıldönümü dolayısıyla bir konferans düzenlenmesi bekleniyor. HRW, 164 ülkenin onayladığı bu sözleşme ile yüzbinlerce kişinin hayatının kurtarıldığını belirtiyor.

Halen ölümler binlerle ifade edilse de, daha önceleri onbinlerce kişi mayınların kurbanı oluyordu. 1,5 milyonu geçen yıl olmak üzere 56 milyon mayın imha edildi. 2015 yılına kadar mayınsız bir dünya hedefine ulaşılması amaçlanıyor. 30’u aşkın ülke topraklarını tamamen mayınlardan temizlemiş durumda. 40’ı aşkın ülke mayın üretimine son verdi.