Gıda korumacılığı yükselişte

Ekmek, dünya istikrarını korumanın en önemli bileşenlerinden biri ve tehlikeli bir şekilde pahalı hale geliyor.

Savaş, aşırı hava koşulları ve enflasyon nedeniyle dünya çapında gıda fiyatları arttıkça, daha fazla ülke bu tür ihracat kontrollerini uygulamaya koyuyor ancak bu yalnızca sorunu daha da kötüleştiriyor.

New York Times’ın bu ayın başlarında aktardığı verilere göre, Ukrayna’daki savaştan bu yana bu tür en az 43 korumacı önlem uygulandı.

Bunlar arasında Rusya ve müttefiki Beyaz Rusya tarafından getirilen kısıtlamalar ile Endonezya'nın palmiye yağı ihracatını ve Çin'in gübre ihracatını yasaklaması yer alıyor.

Hindistan'ın, iklim değişikliği kaynaklı uzun süreli bir sıcak hava dalgasıyla uğraştığı için ihracatı yasaklayacağını açıklamasının ardından, buğday fiyatları Pazartesi günü rekor seviyelere yaklaştı.

Gro Intelligence'ın kıdemli araştırma analisti Kelly Goughary, "Bu önlemler küresel arzı daha da sıkılaştırmakla tehdit ediyor ve 2022'ye doğru ilerlerken gıda üzerinde fiyat baskısı yaratacak" diyor.

Goughary, sektördeki 15 yılında, bu düzeyde ihracat kontrolleri görmedi.

Ukrayna üzerinden süren hegemonya savaşı, dünya arzının dörtte birinden fazlasından sorumlu olan bu bölgeden ihracatı kesti ve alıcıları Hindistan gibi diğer kaynak ülkeleri bulmaya zorladı.

USDA istatistiklerine göre Hindistan, dünyanın en büyük dokuzuncu buğday ihracatçısı.

Başlangıçta Hintli yetkililer, Cumartesi günü rotayı tersine çevirmeden önce ülkenin buğday üretimini artıracağını söylemişti.

Axios'un Mart ayında yazdığı gibi, buğdaydan daha önemli birkaç mal var. Ekmek fiyatlarının artması, Fransız ve Rus devrimlerinden Arap baharına kadar tarih boyunca toplumsal huzursuzluklara yol açmıştır.

Reuters’in bildirdiğine göre hafta sonu İran'da ekmek fiyatları protestoları ateşledi .

Goughary, buğday piyasasında daha fazla ters rüzgarın yaklaştığını söyledi. ABD'de üretim düşerken, Fransa'da fiyatları artırabilecek kuraklıkla ilgili sorunlar var.