Göçmen karavanı ABD sınırına ilerliyor

Orta Amerikalı göçmen karavanı, bir aylık yolculuk ardından Salı günü Meksika’nın batısında, ABD ile sınırı olan Tijuana’ya doğru ilerlemeye devam ediyor.

5 bin dolayında kişinin yer aldığı göçmen karavanı 13 Ekim’de Honduras’ın San Pedro Sula bölgesinden yola çıktı. Honduraslılar yoksulluk ve kriminal çete şiddetinden kaçıyorlardı.

Yol buyunca karavana katılımlar oldu. Göçmenler en son Pazartesi günü geceyi Meksika’nın batısındaki Guadalajara’da geçirdi. Honduras’tan buraya kadar 2 bini aşkın kilometre yol kat ettiler. Göçmenler Salı günü Meksika’nın Pasifik kıyısındaki Sinaloa eyaletine doğru ilerliyordu

Salı sabahı Jaliso Eyaleti makamları, göçmenlerin batıdaki Nayarit eyaleti sınırına kadar taşınması için onlarca otobüs hizmete koydu. Ancak otobüsler göçmenleri komşu eyalete 80 kilometre mesafedeki El Arenal ücretli geçiş noktasında bıraktı Bu da Orta Amerikalı göçmenlerin tepkisine yol açtı. Göçmenler otostop çekerek yollarına devam etmeye çalıştı.

Ayrıca her biri yaklaşık 2 bin kişilik iki karavan da Mexico yönünde ilerleyişini sürdürüyor.

Bununla birlikte 3 bin dolayında göçmen bir süre önce Meksika’da iltica talebinde bulundu.

Temel karavanla hareket eden küçük bazı gruplar, Meksika’nın batısında, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Diego ile bitişik Tijuana kentine ulaştı.

Sınır noktasında, Amerikalı yetkililer bazı giriş yollarını otomobillere kapattı ve askerler betondan ve dikenli tellerden oluşturulan bariyerlere konumlandırıldılar.

ABD Başkanı Donald Trump, bu göçmenleri “çete üyesi” olarak tanımlanmış ve karavan için “işgal” demişti.

Kasım ayı başında 7 bini aşkın Amerikalı asker ABD’nin sınır eyaletlerinde karavanın geçişini engellemek için konuşlandırıldı.

Bu göç biçimi, bir süredir sosyal ağlarda yapılan çağrılarla birlikte sıklıkla yaşanıyor. Birleşmiş Milletler’e göre, her yıl 500 bin kişi Meksika’nın güney sınırını geçerek, daha sonra ABD’ye gitmek için yol arıyor.

Paradoksal olarak, ABD vatandaşları bir yüzyılı aşkın bir süredir Latin Amerika ülkelerine canları istediklerinde ya da bu halkları sömürme amaçlı, girip çıkıyorlar. Onlar için kapalı bir sınır bulunmuyor. Ancak bu tek yönlü bir özgürlük olarak dikkat çekiyor.

Çetelerin şiddetinden dolayı 2 bin dolayında kişi Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın 180 kilometre kuzeyindeki San Petdo Sula’dan yola çıkmıştı. Sosyal ağlarda yapılan çağrılar üzerine yola çıkan göçmenler, bir kaç saat polisle karşı karşıya geldikten sonra Guatemala sınırına geçebilmişlerdi.

Guatemala ve Salvador’da olduğu gibi Honduras’ta da çeteler terör estiriyor. 9 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 68’i yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Honduras, dünyanın en şiddetli ülkelerinden biri olarak değerlendiriliyor.