Gönüllü pilotlar Akdeniz’de göçmenleri kurtaracak

Baharın gelmesiyle birlikte Akdeniz’de göçmen dramlarının artması beklenirken, iki Fransız pilot, yıllardır edindikleri tüm birikimlerini bir mini keşif uçağıyla hayat kurtarmaya adadı.

Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, Benoit Micolon ve José Benavente isimli iki pilot, satın aldıkları Colibri türü uçakla Akdeniz’de göçmenleri kurtarmaya çalışacak.

Habere göre, 2006 yılında pilotluk eğitimleri sırasında tanışan iki Fransızın bugüne kadar biriktirdikleri 130 bin euroya satın aldıkları MCR-4S türü mini uçakla Akdeniz’de keşif faaliyeti yürütecekler.  

UÇAKLA KEŞİF GEMİLERDEN 100 KAT DAHA ETKİLİ

Amaçlarının ‘daha fazla insan hayatını kurtarmak’ olduğunu söyleyen iki pilot, insani yardım kuruluşlarının gemilerden yaptıkları gözlemlerde mülteci botlarını tespit etmekte zorlandıklarına dikkat çekiyorlar. Libya açıklarında yapacakları alçak uçuşların tehlike altındaki botları tespit etmede gemilere oranla 100 kat daha etkili olacağını söyleyen pilotlar, sadece bu yılın başından beri 500’ü aşkın mültecinin Libya açıklarında boğulduğunu hatırlattılar.

İki gönüllü pilot, bugün başlayacakları uçuşlar sayesinde insan kaçakçılarının İtalya’ya doğru yola çıkardıkları bot ve teknelerdeki göçmenleri kurtarmayı amaçladıklarının altını çizdiler.

HEMEN BAŞLAMAK İÇİN YARDIM KAMPANYASINI BEKLEMEDİLER

Gazetenin haberinde, iki pilotun projelerini hayata geçirmeleri için bir yardım kampanyası düzenlemek istedikleri ancak bunun çalışmalarını geciktireceği gerekçesiyle doğrudan kendilerinin uçağı satın aldıkları kaydedildi. Uçağı satın almalarını ‘başlangıç’ olarak niteleyen iki pilotun keşif uçuşları için oluşacak masrafları karşılamak amacıyla yardım kampanyasından elde edilecek gelirlere ihtiyaç duyacakları da verilen bilgiler arasında.

Libya’da sayıları yüz binlerle ifade edilen Afrikalı göçmenler, İtalya’ya ulaşmak için plastik botlar veya eski küçük teknelerle yola çıkarılıyorlar. Son 20 yılda 30 binin üzerinde kişinin Akdeniz sularında boğulduğu tahmin edilirken, tespit edilemeyen ölümlerle birlikte bu sayının çok daha fazla olduğu biliniyor.