Guatemala, ‘güvenli ülke’ sözleşmesini askıya aldı

Guatemala, ABD’ye gidecek mülteciler için ilk kontrol noktası kurulması ve “ayıklamanın” yapılması için planlanan sözleşmeyi geçici olarak bloke etti.

Guatemala Anayasa Mahkemesi, ABD’ye gidecek mülteciler için “üçüncü” ülke olarak değerlendirilmesini planlayan sözleşmeyi geçici olarak bloke etti.

Guatemala Devlet Başkanı Jimmy Morales, bugün Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile de konuya ilişkin yapacağı görüşmeyi iptal etti. Muhalefetin yoğun baskılarına maruz kalan Morales, Trump’un sözleşmenin muhtemelen imzalanacağı yönündeki açıklamalarından sonra görüşmeyi iptal etti.

Anayasa mahkemesi ise, üç başvuruyu değerlendirdi ve gece geç saatlerde kararını açıkladı. Geçici olarak Guatemala’nın “üçüncü ülke” olması yönündeki sözleşmenin imzalanması geçici olarak da olsa erteledi.

Guatemala hükümeti, Perşembe günü, Morales’in Washington’da göçmenlik ve güvenlik konularını izleyeceğini ve konuya ilişkin sessiz kalacağını açıklamıştı. Guatemala hükümetinin sessizliği ise Washington tarafından, sözleşmenin imzalanacağı biçiminde yorumlara sebep olmuştu.

Guatemala eski Dışişleri Bakanı Edgar Gutierrez, böylesi bir sözleşmenin Guatemala’yı dünya tarihinin en büyük toplama kampının ev sahibi yapacağını belirtti.

Eski bakan El Periodico isimli gazeteye yaptığı açıklamada, “Şu anda her yıl 360 bin göçen burada herhangi bir gözaltı, tutuklama vb. olmadan ABD’ye geçiyor. Program uygulanırsa on yılda 7 milyon göçmen ülkemizde birikmiş olacak” dedi.

Böylesi bir sözleşmenin imzalanması, 11 Ağustos’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesine gelmesi de her iki aday için de sıkıntı yaratacak gibi görülüyor. Böylesi bir kampın oluşturulmasının da Guatemala için insani bir krize sebep olabileceği belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü gibi, birçok örgüt ise Guatemala’nın istikrarlı olmadığını ve göçmenler için “güvenli ülke” olamayacağı uyarısında bulunuyor.