Günde en az 100 mülteci Türkiye'den Yunanistan'a geçiyor!

AKP hükümetinin AB ile yaptığı mülteci anlaşmasına rağmen Türkiye’den Yunanistan’a geçen mülteci sayısı son günlerde tavan yapmış durumda. Ekim ayının ilk beş gününde toplam 560 mülteci Yunanistan topraklarına ayak bastı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’nin açıkladığı son bilgilere göre Türkiye’den Yunan adalarına geçen mülteci sayısında ciddi bir artış var. Bu yılın başından Eylül ayına kadarki zaman zarfında mültecilerin sayısının 23.149’u bulduğu belirtildi.

Geçtiğimiz yılın aynı süre zarfına göre mülteci sayısındaki artış yüzde 17 civarında. Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Göç ve Mülteciler Bakanlığı’nın aktüel bilgilerine göre ise sadece Ekim ayının ilk 4 gününde toplam 560 mülteci Türkiye topraklarından geldi.

Özellikle Meriç nehrini kullanarak geçen mültecilerin sayısı geçtiğimiz yıla göre iki kat artmış durumda. 2017’de Meriç’ten geçen mültecilerin sayısı 5 bin 500’ken, bu rakam 2018’in ilk 9 ayında 12 bini buldu. Ayrıca Yunan yetkililer, son 10 günde Akdeniz’de 2 binden fazla mültecinin kurtarıldığını bildirdiler.

Geçtiğimiz hafta Alman basınına sızan Avrupa Birliği Komisyonu’nun bir iç yazışmasında AB’nin AKP iktidarıyla yaptığı mülteci anlaşmasının işe yaramadığı belirtilmişti. Yazışmada yer alan bilgilere göre bu yılın Ocak ayından Eylül ayının ortasına kadar Türkiye’den Avrupa Birliği topraklarına geçen mülteci sayısı 38 bin civarında. Bu rakamın 2017 yılının toplamından daha fazla olması ve artışın yüzde 43’ü geçmesi AB yetkililerini endişelendirdi.

Mültecilerin 36 bini Yunanistan’a geçerken, geri kalan küçük bir kesim ise İtalya, Bulgaristan ve Kıbrıs topraklarına ayak bastı. Ayrıca söz konusu yazışmada bu yıl AB’ye varan mültecilerden 4 bin 500’nün ise Türkiye vatandaşı olduğu bilgisi veriliyor.

Avrupa Birliği 2016 yılının Mart ayında Ankara rejimiyle mülteci anlaşması imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, yani Türk devleti sınırlarını daha sıkı kapatacak. Erdoğan rejimi de bunun karşılığında 6 Milyar Euro para alacaktı.

Brüksel şu ana kadar ödeminin yarısını yaparken, geçtiğimiz Mart ayında Varna’da yapılan AB zirvesinde geri kalan 3 milyar Euro’nun da en yakın zamanda Ankara’ya verilmesi kararı aldı. Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta Almanya’ya gelişinden hemen önce Almanya payına düşen 500 milyon Euro’nun yarısını Ankara’ya verme kararı almıştı.