Güney Afrika kurumlarından Efrîn için harekete geçme çağrısı

Güney Afrika’nın önde gelen sendikası ile hukukçular yayınladıkları bir açık mektupla, Efrîn’de işgal girişimini sürdüren Türkiye’nin katliamlarına son verilmesi çağrısı yaptı.

Güney Afrika Ulusal Demokratik Avukatlar Birliği (NADEL), ülkenin en büyük sendikasi COSATU ve Güney Afrika Kürt İnsan Hakları Eylem Grubu (KHRAG) tarafından Türk devletinin Efrîn’deki savaş suçlarına karşı harekete geçilmesi çağrısıyla bir açık mektup yayınlandı.

Türk hükümetinin 1 ayı aşan saldırılardaki kadın ve çocuk katliamlarını saldırıya dair gerekçelerle gizlemeye çalıştığına değinilen açık mektupta, okul, hastane ve ibadethaneler gibi sivil alanların hedef alındığı hatırlatıldı. Efrîn’de kimyasal silah kullanıldığına dair şüphelere dikkat çekilen açık mektupta, açıkça suç işlendiğinin altı çizildi.

Efrîn’e yönelik gerçekleştirilen 3 bine yakın bombardımanlar nedeniyle yaşanan ölümlere ve binlerce sivilin mülteci konumuna düştüğüne değinilen açık mektupta, binlerce kişinin evlerinin yıkıldığı vurgulandı. Açık mektupta ayrıca yaralanan yüzlerce kişinin organlarını kaybettiği bilgisi paylaşıldı.

ULUSLARARASI HUKUK ÇİĞNENEREK SUÇ İŞLENİYOR

Açık mektupta Suriye’nin egemenlik hakkı ve toprak bütünlüğünün ihlal edildiğine dikkat çekilen açık mektupta, “Türkiye’nin genelde Suriye halkına, özelde ise Efrîn halkına yönelik sınır ötesi saldırıları Suriye’nin ve halkının özgürlüğü ile toprak bütünlüğünün ve de uluslararası hukukun açıkça ihlalidir” denildi.

Türkiye’nin sivil halkı da hedef alan saldırılarının cezasız kalamayacağı vurgulanan açık mektupta, Birleşmiş Milletler (BM) ile bağlı kurumlarının sessiz tavrının doğru olmadığı ifade edildi. Türkiye’nin ‘terörist’ diyerek saldırdığı Efrîn halkının uluslararası dayanışma beklediği dile getirilen açık mektupta, bu çağrılara yanıt verilmesi istendi.

SOYKIRIM SUÇUNA İLİŞKİN BM SÖZLEŞMESİ KAPSAMINA GİRİYOR

Erdoğan rejiminin saldırılarının 1948 BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamına girdiğinin dile getirildiği açık mektupta, “Efrîn’in savunmasız halkına  yönelik bu kin dolu saldırılar cezasız kalmamalıdır. Saldırılar durdurulmalı ve BM ile bağlı organları Türk askerlerinin eliyle daha fazla insan katledilmesine karşı acilen harekete geçmelidir” cümlesine yer verildi.

Açık mektupta ayrıca Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği (IADL) ile Amnesty International gibi kurumların harekete geçerek, Türkiye’nin işlediği bu savaş suçlarına karşı gerekli davaların açılmasına öncülük etmeleri talebi de duyuruldu.