Güney Afrika’nın yeni Cumhurbaşkanı Ramaphosa görevine başladı

Güney Afrika’nın yeni Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yemin ederek görevine başladı. Ramaphosa, Güney Afrika’ya “Daha iyi günler” vaadinde de bulundu.

Başkent Pretoria’daki Rugby Stadyomu’nda düzenlenen ve 40 ülkenin temsilcisi ile 36000 bin kişinin izleyici olarak katıldığı yemin etme töreniyle birlikte Ramaphosa’nın yeni hükümetini ilan etmesi de bekleniyor.

66 yaşındaki Ramaphosa, Güney Afrika Kongresi’nin (ANC) 8 Mayıs’taki seçimlerin galibi olarak çıkması ardından milletvekilleri tarafından yeniden seçilmişti.

1994 yılında apartheid rejiminin yıkılmasından bu yana iktidarda olan ANC, mecliste çoğunluğu yeniden sağladı. Ancak 8 Mayıs’taki seçim sonuçları ANC için yüzde 57.5’lik bir orana rağmen zayıf olarak değerlendiriliyor.

Çeyrek yüzyıldır çok önemli gelişmeler yaşanmış olmasına rağmen Güney Afrika hala dünyada eşitsizliğin en çok olduğu ülkeler arasında bulunuyor. Yüzde 27’lik bir işsizlik oranı ve yoksulluk da ülkenin gündemini meşgul ediyor.

Yemin etme töreninde konuşan Ramaphosa, “Ülkemiz üzerinde yeni bir dönem doğuyor, Güney Afrika’yı daha iyi günler bekliyor. Artık hedeflediğimiz geleceği inşa etmemizin zamanı geldi” diye konuştu.

Ramaphosa’nın yeni hükümetini de bugünlerde açıklaması bekleniyor.