Güney Sudan’da nihai barış yine ertelendi

Güney Sudan’da 5 on binlerin yaşamına mal olan iç savaş ve çatışmaların durması için öngörülen ‘yönetim paylaşımına’ dair ön anlaşmanın ertelenmesiyle barış yine zamana bırakıldı.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da Devlet Başkanı Salva Kiir ile 2013’teki yardımcısı Riek Machar arasında anlaşmazlık, Dinka ve Nuer halkları arasında iç savaşa dönüşmüştü.

On binlerce insanın yaşamını yitirdiği iç savaşta Riek Machar ve yandaşları isyan etmiş olduklarından önemli bir kısmı sürgüne gitmişti.

Son yıllarda ise iç savaşın büyük oranda sonlanması ardından barışın gerçekleşmesi şansı artmıştı. Ancak  26 Temmuz’da imzalanması planlanan ve Salva Kiir ile Riek Machar arasında iktidar paylaşımını öngören bir ön anlaşmanın imzalanmasının ertelendiği duyuruldu.

Barış görüşmelerine arabuluculuk yapan Sudan Dışişleri Bakanı Al-Dirdiri Ahmed, imza töreninin henüz bilinmeyen bir tarihe ertelendiğini söyledi. Ahmed, anlaşmaya getirilen bazı önerilerin inceleneceğini kaydederken, bu önerilerin Riek Machar taraftarlarından geldiği bilgisi verildi.

Kiir ve Machar arasında daha önce şehirlerdeki askeri birliklerin geri çekilmesi ve sürekli ateşkes konusunda uzlaşıya varılmıştı. 7 Temmuz’da Uganda’nın başkenti Kampala’da varılan güç paylaşımı anlaşması sonrasında 13 Temmuz’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Güney Sudan’a silah ithalatı ambargosu getirilmişti.