Güney Yemen’de bir haftadır çatışmalar var

Güney Yemen’de Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri ile özerklik ilan eden Güney Geçiş Konseyi güçleri bir haftadır çatışıyor. Cumartesi günü her iki taraftan 14 kişi öldü.

Çatışmalar Abyan vilayetinde yoğunlaşıyor. Güney Geçiş Konseyi, İslamcı parti El Islah taraftarlarından oluşturulan hükümet yanlısı güçlerin, vilayetin merkezi şehri Zincibar’ın kontrolün ele geçirmek için başlattığı operasyona direniyor.

Askeri kaynaklara göre Cumartesi günkü çatışmalarda 10’u hükümet yanlısı olmak üzere 14 savaşçı öldü.

Güney Geçiş Konseyi ayrıca hükümet yanlısı 40 askeri esir aldıklarını ve saldırganların askeri ekipmanlarına el koyduklarını bildirdi. Geçiş Konseyi, hükümet güçlerinin Zincibar yönünde ilerleyemediğini belirtiyor.

Pazartesi günü de her iki taraftan en az 10 kişi ölmüş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

İktidar paylaşımı için yapılan anlaşmanın başarısız olmasından sonra Güney Geçiş Konseyi 26 Nisan’da özerklik ilan etmişti.

Ülkede savaş içerisinde savaş yaşanıyor. Temel çatışma 2014’ten beri İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Arap Koalisyonu destekli cephede de derin bölünmeler vardı.

Ancak Husi karşıtı cephe kendi arasında derin bölünmeler yaşıyor. Anlaşmazlık, Güney Yemen’in özerkliğini isteyen Geçiş Konseyi ile sürgündeki hükümet arasında var. Güney Geçiş Konseyi’nin Zincibar yakınındaki ülkenin ikinci büyük kenti Aden’in kontrolünü ele geçirmesinden sonra 5 Kasım’da Riyad’da taraflar arasında iktidar paylaşımı üzerine anlaşma imzalanmıştı. Yemenli ve Suudi kaynaklara göre, anlaşma sürgündeki hükümet üyelerinin Aden’e geri dönüşü karşılığında Geçiş Konseyi’nin hükümete dahil edilmesini öngörüyordu.