Güneydoğu Asya’da orman yangınları: Binlerce okul kapatıldı

Güneydoğu Asya ülkeleri Endonezya ve Malezya’da yüz binlerce hektarlık ormanlık alanın yok olmasına yol açan yangınlar sürerken, milyonlarca öğrencinin gittiği binlerce okul kapatıldı.

Endonezya’ya ait Sumatra adasının yanı sıra Malezya ve Brunei’nin de topraklarının olduğu Borneo adasındaki yüzlerce farklı alanda yangınlar sürüyor. Günlerdir süren yangınların büyük bir kısmının ancak uydu aracılığıyla yapılan gözlemler sonucu tespit edilebildiği öğrenildi.

Sadece Endonezya’daki yangınlar nedeniyle 330 bin hektarı aşkın ormanlık alan yok olurken, yangınlardan dolayı oluşan dumanların Singapur’a kadar ulaştığı bildiriliyor.

Başkent Cakarta’nın olduğu Sumatra adasındaki yüzlerce yangının yol açtığı duman bulutları nedeniyle milyonlarca kişinin sağlığı tehdit altında. Sumatra’daki Riau bölgesinde yüzlerce okul tatil edildi.

9 bini aşkın itfaiye eri ile ordu mensuplarının seferber edildiği yangınlar nedeniyle Endonezya’nın Borneo adası üzerindeki topraklarında ise en az bin 300 okulda tatil uygulamasına gidildi.

Borneo adasında Endonezya’ya ait topraklarda 7 havaalanı da görüş mesafesinin azalması nedeniyle geçici olarak kapatıldı.

MALEZYA İLE DİPLOMATİK KRİZ

2015 yılından bu yana meydana gelen en büyük orman yangınlarının bir kısmının komşu ülke Malezya’da çıktığı bildirilirken, yangınlar nedeniyle iki ülke arasında diplomatik kriz yaşanıyor. Endonezya hükümeti, yangınların Malezya’da çıktığını iddia etse de büyük oranda Endonezya’daki yangınların uydu görüntülerine yansıdığı belirtiliyor.

Malezya Dışişleri Bakanlığı ise, yangınların bir kısmının Endonezya’da faaliyet gösteren Malezyalı şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlarda çıktığını kabul etti. Dışişleri Bakanı Mahathir Mohamad, ülkesinin şirketlerine orman yangınlarına karşı önlem alma zorunluğu getirebileceklerini de söyledi.

Orman yangınları nedeniyle Malezya’da da 1 milyon kadar çocuğun gittiği en az bin 500 okul kapatıldı.