Gül'ün Hollanda ziyareti öncesi Af Örgütü'nden çaðrı!

Gül'ün Hollanda ziyareti öncesi Af Örgütü'nden çaðrı!

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi önümüzdeki hafta ülkeyi ziyaret edecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Türkiye’deki insan hakları konusunu görüşmeye çaðırdı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400. yılı kutlamaları dolayısıyla 17-19 Nisan tarihlerinde Hollanda’ya resmi ziyarette bulunacak. Ziyareti sırasında birçok kutlamaya katılacak olan Gül, başta Hollanda Kraliçesi Beatrix ve Başbakanı Mark Rutte olmak üzere birçok yetkili ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Gül’ün Hollandalı yetkililerle görüşmelerinin ana gündeminde, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler bulunuyor. Türkiye’de en fazla yatırım yapan AB ülkesi Hollanda, kutlamalar vesilesiyle Türkiye ile ticari ilişkilerini daha da geliştirmeyi hedefliyor.

BASIN BASKI ALTINDA, ORDUNUN SÝVÝL ÖLÜM EYLEMLERÝ SORUŞTURULMUYOR

Uluslararası Af Örgütü, Hollanda Başbakanı Rutte’yi Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde Türkiye’deki insan hakları konusunu da gündeme getirmeye çaðırdı. Ýnsan haklarının Hollanda’nın dış politikasında temel esaslar arasında yer aldıðı, ülkedeki tartışmaların da başında geldiðine dikkat çeken Af Örgütü, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliði’ne katılım müzakerelerinde, yine Türkiye’de anayasa deðişikliði açısından da büyük önem arz ettiðini belirtti.

Türkiye’de basın özgürlüðünün baskı altında olduðu, Türk ordusunun sivil ölümlere yol açan eylemlerinin yeterince soruşturulmadıðı, azınlıklara yönelik ayrımcılıðın devam ettiðini belirten Af Örgütü, vicdani retçilerin kovuşturmalara maruz kaldıklarını belirtti. Af Örgütü, hükümetin birçok kez eş cinsel ve diðer cinsel azınlıklara yönelik düşmanca açıklamalarda bulunduðunu kaydetti.

GÜL, HOŞGÖRÜYE ÇAÐIRIRKEN TUTUKLU GAZETECÝLERÝ GAZETECÝ SAYMADI

Öte yandan, Hollanda Volkskrant gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Gül, temelleri çoðulculuða dayanan Avrupa’da gelişen Ýslamofobi’yi, tehlikeli bulduðunu belirtti. Hoşgörü çaðrısında bulunan Gül, Türkiye’nin AB üyeliði müzakerelerindeki tıkanmasının Kıbrıs sorunundan kaynaklandıðını söyledi.

Türkiye’nin otokratik eðilimler gösterdiði, 100’e yakın gazetecinin cezaevlerinde bulunduðu hatırlatması üzerine Gül, söz konusu gazetecilerden hiçbirinin düşünceleri yada yazdıklarından ötürü suçlanmadıðını ileri sürdü. Gül, “Hiçbir gazeteciyi cezaevinde görmek istemiyorum. Ancak bu konu Türkiye’nin imajını zedelemek için kullanılmaktadır. Söz konusu bireylerden hiçbirine düşünceleri yada yazdıklarından dolayı dava açılmamıştır. Yarısından fazlasının basın kartı var, ancak hiçte gazeteci deðildir” dedi.

Abdullah Gül bir başka soruyu yanıtlarken, Ýslam ve yabancı karşıtı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’i “Ýslamafobiye, aşırılıða çaðıran, radikalleri besleyen kişi” olarak tanımladı.

WÝLDERS GÜL’E CEVAP VERDÝ

Daha önce yaptıðı açıklama ile kutlamalara karşı çıkarak, Gül’ü Hollanda’ya gelmemeye çaðıran PVV lideri Wilders, Gül'ün hakkında sarf ettiði sözlerine cevap verdi. Wilders, “Türk mizahı: Hiristiyan’ı taciz eden, Kürtleri döven, Hamas dostu Ýslamcı Gül hoşgörü şikayetinde bulunuyor!”

BÝR YILDA 12 BÝN 685 GÖZATLI

Türkiye’de AKP iktidarının onuncu yılında insan hakları ihlalleri zirve yaptı. Ýnsan Hakları Derneði’nin (ÝHD) 11 Nisan günü yayınladıðı rapora göre, 2011 yılında 12 bin 685 kişi gözaltına alındı, 2 bin 922’si tutuklandı, 3 bin 252 kişi işkence ve kötü muamele gördü. Gözaltılar önceki yıla göre ikiye katlanırken, işkence ve kötü muamele ise 2007’ye (687 vaka) kıyasla neredeyse beş kat arttı. 2011’i “kurumsallaşan polis devleti” olarak deðerlendiren ÝHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoðan, “Demokrat olduðunu iddia eden bir ülkede bu kadar ihlal olmaz. Bu kaygı vericidir. Siyasi iktidar polis devletini inşa ediyor. Somut ve gözle görülür bir kötüleşme söz konusu. Önceki yıllara oranla ciddi oranlarda artış var” dedi.

ANF NEWS AGENCY