Güney Afrika Cumhurbaşkanı: Yabancılara saldırı apartheid stratejisidir

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yabancılara yönelik ‘öz savunma’ gruplarının uyguladığı şiddetin apartheid rejiminin kullandığı strateji olduğu tepkisinde bulundu.

Güney Afrika’da son aylarda farklı kentlerde onbinlerce kişi sokaklara çıkarak, komşu ülkelerden gelen kaçak göçmenlere yönelik tepkilerini gösterdi.

Sık sık şiddet olayları da yaşanıyor. Geçen hafta Johannesburg’un kuzeyinde Zimbabweli bir genç linç edildi ve yakıldı.

Cumhurbaşkanı Ramaphosa, “Sokakta sıradan vatandaşlar tarafından yakalanan ve durumlarını kanıtlamak için kimlik belgesi ibraz etmeye zorlanan insanları gördük” dedi.

“Apartheid zalimleri böyle hareket ediyordu” diyen Cumhurbaşkanı Ramaphosa, Apartheid rejiminde siyahları otomatik şüpheli sayıldığını ve “sözde beyaz alanlara” girdiklerinde tutuklandıklarını hatırlattı. Ramaphosa, siyahların o dönem serbest dolaşımı kısıtlayan bir belge olan “dompas” göstermek zorunda kaldığını, yapmamaları halinde hapsedildiğini ifade etti.

Johannesburg’un kuzeyindeki Dieploot'ta göçmen karşıtı gösteri dalgasını tetikleyen yedi Güney Afrikalının öldüğü “trajediye” işaret ederek “Bu adaletsizliklerin tekrar yaşanmasına izin veremeyiz” diyen Ramaphosa, şunları ekledi:

“Bugün öfkemiz Zimbabve, Mozambik, Nijerya veya Pakistan vatandaşlarına yöneldi. Yarın öfkemiz kendimize yönelebilir.”

Ramaphosa, "Suç işlediğinden şüphelendiğimiz kişilere sadece yabancı oldukları için saldırmak ahlaksız, ırkçı ve suçtur" dedi.

Güney Afrika’da işsizlik oranı yaklaşık yüzde 35'e ulaşmış durumda. Güney Afrikalılar yabancıları işlerini ellerinden almakla suçluyor. Afrika’nın bu en sanayileşmiş ülkesinde göçmenlere yönelik şiddet yaygın hale geldi.

Aynı zamanda dünyanın en fazla şiddet olaylarının yaşandığı ülkelerden biri olan Güney Afrika’da 2021 yılı sonu itibariyle cinayetler 74’e çıkarken, son çeyrekte 122 tecavüz şikayeti yetkili kurumlara yapıldı.

Ocak ayından bu yana “Dudula Operasyonu” (Zulu dilinde geri püskürtmek) adı verilen bir hareket, her eylemde göçmen karşıtlarını bir araya getiriyor.

Yabancı düşmanlı ülkede tırmanışa geçti. Sık sık şiddet olayları yaşanıyor. 2018 yılında yaşanan olaylarda 62 kişi hayatını kaybederken, 2016, 2016 ve 2019 yıllarında da şiddetli çatışmalar yaşandı.