Güney Afrika’da cinayetler ve tecavüzler artmaya devam ediyor

Güney Afrika hükümeti tarafından açıklanan resmi verilere göre cinayetler ve tecavüzler yeniden arttı.

Polis Bakanı Beheki Cele, Cap kentinde düzenlediği basın toplantısında bazı alanlarda ilerleme kaydedilmesine rağmen, "Bugün açıkladığımız suç rakamları, ülkemizdeki duruma ilişkin olumlu bir tablo çizmiyor" dedi.

Güney Afrika, dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri olarak biliniyor. Polisin verilerine göre 2022 yılında ekim ve aralık ayları arasında 3144’ü ateşli silahla olmak üzere 7555 kişi öldürüldü. Bu da günde 82 cinayete denk gelirken, bir önceki yılı aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 10’u aşkın bir artış görülüyor.

Polis ayrıca 12 bin 419 tecavüz başvurusunu kayda geçirdi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre tecavüzlerde de yüzde 9,8’lik bir artış var.

Bheki Cele, “"Failin veya kurbanın evinde toplam 5 bin 935 tecavüz olayının gerçekleşmesi endişe verici" dedi.

Cele, bu suçların "aile içinde, arkadaşlar veya komşular tarafından" işlendiğinin bir işareti olduğuna vurgu yaptı.

Muhalefet partisi Demokratik İttifak, “Güney Afrika tarihinde ilk kez cinayetler günde 80’in üzerine, tecavüzler 135’in üzerine çıktı” diye tepki gösterdi.

Muhalefet partisi, kötü eğitilmiş polisler, yetersiz istihbarat ve olanak eksikliğine dikkat çekerken, Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’yı Cele’nin yerine daha tecrübeli birini atamaya çağırdı.