Güney Kore eski Devlet Başkanı rüşvet suçlamasıyla tutuklandı

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle geçtiğimiz ay görevinden alınan Güney Kore eski Devlet Başkanı Park Geun Hye, ifade verdiği mahkeme tarafından tutuklandı.

Park Geun Hye’nin başkent Seul’daki bi bölgesel mahkemede ifade verdiği ve hakimin hakkında tutuklama kararı verdiği duyuruldu. Tutuklama talebinde bulunan Savcı’nın, eski Devlet Başkanı’nın serbest bırakılmasının ‘doğruluk ilkesine aykırı olacağı’ argümanı öne sürdüğü öğrenildi.

Bölgesel mahkemenin de bu talebe uyarak, rüşvet ve diğer bazı suçlamalardan dolayı tutuklama kararı verdiği duyuruldu.

Park Geun Hye’in bir arkadaşına imtiyaz sağladığının ortaya çıkması ardından Aralık ayında ülke genelinde yüz binlerce kişinin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti. Eski başkanın yakın dostu Choi Soon Sil’in Park Geun Hye’nin adını kullanarak, çok sayıda şirketin kendisine bağlı vakıf ve organizasyona maddi destek vermesini sağladığı ortaya çıkmıştı.

Gösterilerin ardından Park Geun Hye Parlamento tarafından görevinden alınmış ve bu karar bu ayın başlarında Anayasa Mahkemesi tarafından onanmıştı.

Güney Kore’de 1980 ve 1990’lı yıllarda devlet başkanlığı yapan Chun Doo Hwan ve Roh Tae Woo da rüşvet suçlamaları nedeniyle cezaevine konulmuşlardı. 2003-2008 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Roh Moo Hyun ise, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları ardından 2009 yılında intihar ederek hayatına son vermişti.