Gürcistan siyasi krizin eşiğinde

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'de muhalefet yanlısı binlerce kişi, iktidar partisinin çekişmeli geçen seçim zaferi ardından yeni seçimler için sokaklara çıktı.

Hafta sonu yapılan seçimlerde Seçim Komisyonu'na göre milyarder Bidzina Ivanşhvili'nin önderliğindeki oluşum Gürcü Rüyası oluşumu oyların yüzde 48'ini alırken, muhalefet partileri yüzde 45,6'da kaldı.

Seçim Komisyonu, katılım oranının koronavirüs salgınına rağmen yüzde 56 olduğunu belirtti. 2016'daki seçimlerde katılım oranı yüzde 51 olarak kayda geçmişti.

Kırmızı ve beyaz Gürcü bayrakları sallayan protestocular, Birleşik Ulusal Hareket (MNU) partisi lideri 52 yaşındaki sürgündeki eski cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin çağrısı üzerine Tiflis'in ana meydanında toplandı.

MNU'nun öne çıkan isimlerinden Nika Melia kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, "Bütün muhalefet grupları hep birlikte yeni Parlamentoya katılmama kararı aldılar" dedi.

Diğer muhalif isimler de, göstericilerin alkışları arasında seçim sahtekarlığını kınadılar.

Nisbi temsil sistemi çerçevesinde yapılan oylamaya göre, yaklaşık dört milyonluk bu Kafkas ülkesinde meclisteki 150 sandalyenin 120'sini yenileniyor.

64 yaşındaki eski başbakan Ivanişvili, Gürcü Rüyası partisi için "üst üste üçüncü kez seçimleri kazandı" dedi.

Mevcut Başbakan Giorgi Gakharia ise Twitter'da yaptığı açıklamada demokrasiyi güçlendirmede "bir başka önemli adım" olduğunu savundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski için çalıştığı Ukrayna'dan konuşan Mikheïl Saakaşvili, destekçilerini "oyları savunmak için kitlesel seferberliğe" çağırdı.

Saakaşvili'nin oluşumu, 2012'den beri iktidarda olan Ivanişvili'nin Gürcü Hayli ile karşı karşıya gelmek için bu yıl bir çok muhalif grubu bir araya getirmeyi başarmıştı.

Gürcistan, eski SSCB cumhuriyetleri arasında çoğulculuğun nadir örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor, ancak hükümet karşıtı protestolar ve seçim sahtekarlığı suçlamalarıyla düzenli bir şekilde sarsılıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve NATO Parlamenterler Meclisi'nden uluslararası gözlemciler yaptıkları açıklamada, seçimin "temel özgürlüklere" saygı duyduğunu ancak " kusursuz olmaktan" uzak olduğunu belirtti.

Yerel gözlemciler daha sert ifadeler kullandı. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün yerel şubesi oylamayı "Gürcistan'da demokrasi için bir geri adım" olarak nitelendirirken, Gürcü grubu GYLA "ciddi ihlallere" dikkat çekti.

Geri kalan 30 milletvekili dar bölge seçim sistemi ile belirlenecek. İkinci tura kalma olasılığı da var. Bu durum yeni parlamentonun bileşiminin ancak Kasım sonunda belli olacağına işaret ediyor.

Gürcü Rüyası partisi, iktidarda geçirdiği sekiz yıl içinde, ekonomik durgunluk ve demokrasiye saldırı suçlamaları zemininde popülaritesinin çökmesi ile karşı karşıya kaldı. Partinin lideri Bidzina Ivanişvili, rakiplerine baskı uygulamak ve yolsuzluğu teşvik etmekle suçlanıyor.

Ağustos 2008'de, Gürcistan ve Rusya arasında ani bir savaş yaşanmıştı. Tiflis'in kaybettiği beş günlük savaşın sonucunda Kremlin, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlığını tanımıştı.