Guterres’den yeni yıl mesajı: Ciddi sorunlarla karşı karşıyayız

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni yılda dünyanın karşı karşıya olduğu ciddi sorunlarla yüzleşilmesi gerektiği çağrısında bulundu. 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yayınladığı görüntülü yeni yıl mesajı dünya genelinde yaşanan birçok soruna dikkat çekerek, yöneticileri yeni yılda bu konularda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Herkese yeni yılda barış ve mutluluk dileyen Guterres, geçen yıl dikkat çektiği birçok acil sorunun hala kendisini koruduğunu vurgu yaptı. Dünyanın birçok ciddi tehlike ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Guterres, endişe verici sorunları ise şu şekilde sıraladı: “Gün geçtikçe kendini daha çok hissettiren iklim değişikliği, jeopolitik parçalanmalar ve bunun beraberinde getirdiği savaşlara çözümlerin bulunamaması, rekor sayıdaki insanların artık güvenlik ve koruma arayışı içerisinde seyahat etmesi, insanlar arasındaki eşitsizliklerin büyümesi ve  bir avuç insanın, insanlığın yarısından fazlasının servetine sahip olması, hoşgörüsüzlüğün artması, insanlar arasındaki güvenin azalması.”

İklim değişikliğine yönelik yapılacak çalışmaların önemli olduğunu altını çizen Guterres, “İnsanlığı tehdit eden iklim değişikliğinin önüne geçecek önlemlerin alınmasının zamanıdır. Son şansımızı değerlendirmenin zamanı geldi” dedi. 

Dünya genelindeki insanların, sağlıklı bir gezegende barış, adalet ve refah içinde yaşamak için BM’nin küresel gündemi olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine destek verdiğini söyleyen Guterres, “2019’da BM insanları bir araya getirecek köprüler kurmaya ve sorunlara çözümler için alanlar yaratmaya devam edecek. Bu noktada uluslararası iş birliği şart” ifadelerini kullandı. 

Genel Sekreter, mesajının son bölümünde “Yeni yılda dünyanın içinden geçtiği tehditlerle yüzleşmeli ve onlara çözüm bulmayız, insanlık onurunu korumalı ve daha güzel bir gelecek inşa etmeliyiz” diyerek çağrıda bulundu.