Guterres insani yardım çalışanlarına dokunulmazlık istedi

Birleşmiş Milletler (BM), her yıl yüzün üzerinde insani yardım çalışanının görevlerini yerine getirirken yaşamını yitirdiğini duyururken, sivillerin çatışma dışında tutulması çağrısı yapıldı.

19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü vesilesiyle konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, uluslararası yasaların aşırı düzeyde ihlal edildiğini söyledi.

Dünya genelindeki insani yardım çalışmalarına ilişkin uluslararası kanunlar ile insan haklarının her geçen gün daha fazla ihlal edildiğine dikkati çeken Guterres, sivil çalışanların korunması gerektiğinin altını çizdi.

Tüm dünya ülkelerine çağrıda bulunan Guterres, saldırılara maruz kalan insani yardım çalışanlarının korunması için önlemler alınmasını istedi.

BM BAYRAĞINA SAYGI GÖSTERİLMELİ!

Dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan insani yardım çalışanlarının Birleşmiş Milletler (BM) güvencesinde olduğunu hatırlatan Antonio Guterres, birçok yerde BM bayrağına dahi saygı gösterilmediğini söyledi.

Guterres, savaş ve çatışmaların taraflarından BM çalışanlarına karşı saldırılar yapılmaması çağrısını yineledi. Guterres, BM bayrağının aynı zamanda ‘tarafsızlığın sembolü’ olduğunu hatırlattı.

BM Genel Sekreteri, savaş ve çatışma alanlarındaki sivillerin hedef alınmasına sert tepki gösterirken, sivillerin savaş dışı tutulması gerektiğini vurguladı. Guterres, başta Suriye, Afganistan ve Güney Sudan olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde çocuk nesillerin sadece savaşla büyüdüğünün altını çizdi.

HER YIL YÜZÜN ÜZERİNDE SİVİL ÇALIŞAN HAYATINI KAYBEDİYOR

Her yıl BM üyesi ülkelerin finanse ettiği on milyarlarca dolarlık insani yardım projelerinde on binlerce profesyonel ve gönüllü çalışan yer alıyor. BM kaynaklarına göre her yıl yüzün üzerinde insani yardım çalışanı çatışmalarda hayatını kaybediyor.