Guterres: Uluslararası silah denetim sistemi çöküyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, silahlanmanın denetlenmesi konusunda uluslararası sistemin temel unsurlarını çökmekte olduğunu belirterek, Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'nı (INF) korumaya çağırdı.

Cenevre’de BM’nin silahsızlanma konferansında konuşan Guterres, “Açık olacağım. Silahların kontrolünde uluslararası mimarinin temel unsurları çöküyor” diye uyardı.

Özellikle kimyasal silahların kullanımının tam bir cezasızlık içerisinde devam etmesinin yeni bir artışın kökeninde yer aldığını belirten Guterres, “yasadışı hafif silahlar ve savaş alanları için tasarlanmış patlayıcı silahların kent alanlarında kullanımı nedeniyle binlerce sivil ölmeye devam ediyor” dedi.

Guterres, ayrıca “yeni silahlanma teknolojileri henüz anlamadığımız ve hayal bile edemediğimiz bir şekilde riskleri yoğunlaştırıyor” şeklinde konuştu.

Uluslararası güvenlik alanında mevcut karmaşık ortamda silah kontrolüne ilişkin yeni bir vizyona ihtiyaç olduğunu ifade eden Guterres, ABD’nin artık diplomasi ile değil, yeni silahlar geliştirerek ve biriktirerek “güvenlik” arayışında olduğu eleştirisinde bulundu.

BM Genel Sekreteri, “Nükleer silahlar konusunda durum özellikle tehlikeli” diye ekledi.

Bu çağrı, ABD ile Rusya arasında 1987’e imzalanan Orta Menzilli Nükleer Güçler Anlaşması'nın (INF) askıya alınmasından sonrasına denk geldi. ABD, Rusya’yı yasaklı füze geliştirerek anlaşmayı ihlal etmekle suçladı ve anlaşmadan çekildi. Moskova da bu suçlamaları “hayali” olarak değerlendirerek, anlaşmayı askıya aldığını bildirdi.

Guterres, “INF sözleşmesinin yok olması, dünyayı daha az güvenlik ve daha istikrarsız hale getirir. Bu güvenliksizlik ve istikrarsızlık burada, Avrupa’da çok hissedilecek” ifadelerini kullandı.