Haddad: Faşizmin engellenmesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz

Brezilya’da Pazar günü ikinci turu yapılacak başkanlık seçimlerinin adayı Fernando Haddad, aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun temsil ettiği faşizme karşı ‘sonuna kadar’ mücadele edeceklerini duyurdu.

Seçimlerin ilk turunda yüzde 29’a yakın oy alan İşçi Partisi (PT) adayı Fernando Haddad, yüzde 47’ye yakın oy alan diktatörlük yanlısı söylemleriyle bilinen Jair Bolsonaro ile Pazar günü ikinci turda karşı karşıya gelecek.

Anketler halen Bolsonaro’nun kazanacağını gösterirken, solcu aday Haddad’ın ‘faşizmi engelleme’ temelli çalışmaları da devam ediyor.

SİLAHLANMA VE VENEZUELA’YA DARBE UYARISI

Rio de Janeiro’da bir basın konferansı düzenleyen Haddad, Bolsonaro’nun kazanması halinde Brezilya’ya faşizmin geleceği uyarısında bulundu. Faşizmin ‘yerleşmesini engellemek için sonuna kadar’ mücadele edeceğini söyleyen Haddad, 1964-1985 arasındaki askeri diktatörlüğü öven Bolsonaro’nun engellenmesi gerektiği çağrısı yaptı.

Jair Bolsonaro’nun seçilmesiyle birlikte Güney Amerika’da bir silahlanma yarışı başlayacağı uyarısını yapan Fernando Haddad, Bolsonaro’nun ABD ile işbirliğine giderek Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’yu devirmeye çalışacağını iddia etti.

‘DEMOKRAT GÜÇLER FAŞİZMİ ÖNLEYEBİLİR’

Haddad, demokrasi güçlerinin kendisini ikinci tura bıraktığını söylerken, ülkede faşizmin yerleşmesinin önlenmesinin de demokrat güçlerin elinde olduğunun altını çizdi.

Sao Paulo eski belediye başkanı olan Fernando Haddad, 2003-2011 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Lula da Silva’nın cezaevine konarak adaylığının engellenmesi üzerine İşçi Partisi (PT) tarafından aday gösterilmişti. İlk turda yüzde 29’a yakın oy alan Haddad’ı ikinci turda kerhen destekleyen sadece iki aday var. Haddad’ı destekleyen merkez sol PDT’nin adayı Ciro Gomes ilk turda yüzde 12,5 oy alırken, yüzde 1 oranına kadar düşen ekolojist Marina Silva da Haddad’a destek veriyor.

YOLSUZLUKLAR VE KRİZİ PROPAGANDA ARACI YAPTI

Anketler, 2003-2016 yılları arasında devlet başkanlığını yürüten Lula da Silva ile Dilma Rousseff’in isimlerinin yolsuzluklara bulaşmış veya ‘bulaştırılmış’ olmasının aşırı sağcı Bolsonaro’ya yaradığını gösteriyor. Adaylığı engellenene kadar seçimlerin favorisi olan Lula’nın seçimlere katılmaması sayesinde Bolsonaro’nun kazanma şansı artmıştı.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir anket, diktatörlük yanlısı ve eşcinsel karşıtı söylemleri öne çıkaran Bolsonaro’nun, yolsuzluklardan bıkan kesimlerin de desteğiyle yüzde 59’a kadar oy alabileceğini gösteriyordu. Bolsonaro seçim kampanyasında sıkça sosyalist cumhurbaşkanı Nicolas Maduro yönetiminde olan ve büyük bir ekonomik krizle boğuşan Venezuela’yı kullanıyor.