Hafter ateşkes çağrılarına 'evet' dedi

Libya’nın doğusunda hakimiyet kuran mareşal Halife Hafter, Ramazan ayı vesilesiyle askeri operasyonların durdurulması yönündeki çağrıları kabul ettiklerini açıkladı.

Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed El Mismari, doğudaki Bingazi’de yaptığı açıklamada “Genel Komutanlık kendi cephesinde askeri operasyonları durdurduğunu duyuruyor” dedi.

Mismari, ateşkesin “dost ülkelerin çağrılarına yanıt olarak” kabul edildiğini belirtirken, karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde “yanıtın hızlı ve çok sert olacağı” konusunda uyardı.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve diğer bir çok ülke bundan bir hafta önce Ramazan ayı vesilesiyle ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Hafter güçleri bir yılı aşkın bir süredir Trablus’u almak için operasyon yürütüyor.

Türk rejiminin desteklediği Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti, ateşkes ilanına henüz yanıt vermedi.

Trablus güçleri iki hafta önce batıda iki stratejik kenti alırken, Hafter’in en önemli geri cephesi Tarhuna’yı da çembere almış durumda.

Türk rejimi, Covid-19 pandemisi fırsatıyla Müslüman Kardeşler’in ağırlıkta olduğu Trablus hükümetine desteğini arttırdı. Son haftalarda Türk zırhlı araçları, dronları ve Suriye’den taşıdığı çetelerinin katıldığı operasyonlar arttı.

Hafter, ateşkes kararından önce Pazartesi günü halktan yetki aldığını belirterek, Libya’nın başına geçtiğini duyurmuştu.