Haiti’de çeteler terör estiriyor

Haiti her geçen günü daha fazla çetelere teslim oluyor. Başkentin kuzey banliyösünde iki rakip çete arasındaki son çatışmalarda aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 75 kişi öldü.

Birleşmiş Milletler yaptığı yazılı açıklamada, başkent Port-au-Prince’in kuzey mahallelerinde iki rakip çete arasındaki çatışmalarda nisan ayı sonundan bu yana aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 75 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. BM, şimdiye kadar 68 kişinin de yaralandığı bilgisini paylaştı.

9 BİN KİŞİ EVLERİNDEN KAÇTI

Çetelerin savaş alanı haline gelen söz konusu mahallelerde en az 9 bin kişi evlerinden kaçmak ve yakınlarının evleri ya da kilise ve okul gibi geçici barınma tesislerine sığınmak zorunda kaldı.

Onlarca yıldır silahlı çeteler başkentin yoksul mahallelerinde hüküm sürüyor.  Ancak daha çok dezavantajlı bölgelerle sınırlı olan çeteler, 2020 sonbaharından bu yana kent ve ülke genelindeki kontrollerini büyük ölçüde artırarak cinayetler ve insan kaçırma olaylarını yaygınlaştırdı. 

ÇOCUKLARA TOPLU TECAVÜZLER VAR

Çeteler arası çatışmalardaki “aşırı şiddete” tepki gösteren BM, yerel kaynakların “10 yaşındaki çocuklara toplu tecavüz dahi olmak üzere cinsel şiddet eylemlerinin” yaşandığı yönünde aktardığı bilgilere dikkat çekti. BM, bu uygulamaların toplumu terörize etmek ve yıldırmak amaçlı olarak yapıldığı tepkisinde bulundu.

ÇOCUKLAR OKULA GİDEMİYOR

BM çocuk fonu UNICEF de, çetelerin toprak hakimiyetinin eğitim üzerindeki sonuçları konusunda uyardı.

Cuma günü yazılı bir açıklama yapan UNICEF, “Haiti'de çetelerle bağlantılı şiddet nedeniyle 500 bin çocuk eğitime erişimini kaybetti” dedi.

Port-au-Prince’in metropol alanında 1700’e yakın okulun mevcut durumda kapalı olduğunu belirten UNICEF’in Haiti temsilcisi Bruno Maes, “Mermiler havada uçuşurken hiçbir çocuk okula gidemez, bu tehlikeli ve böyle olması gerekmiyor” diye ekledi.

ÇOCUKLARI DA ÇETELEŞTİRMEYE BAŞLADILAR

Birleşmiş Milletler bir diğer açıklamasında, çetelerin çocukları da üye yapmaya başladığını belirtti. BM, bunun “altı en ağır çocuk ihlalinden biri” olduğu tepkisinde bulundu.

Yoksul mahallelerdeki çetelerin kıskacı, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünü 15 yıldır faaliyet gösterdiği hastaneyi kapatmaya bile zorladı.

POLİS MÜDAHALE ETMİYOR

Aşırı donanımlı suç çetelerine karşı yeterli imkanlardan yoksun olan ulusal polis, başkentin güney girişinin kontrolünü yeniden ele geçirmek için herhangi bir operasyon yapmıyor. Çatışmalara da herhangi bir müdahale yok. Ayrıca derneklerin özellikle Martissant varoşlarına girişleri de çok zor ve tehlikeli.