Haiti, Sahel ve Sudan’da açlık, en yüksek alarm düzeyine çıktı

Birleşmiş Milletler, Haiti, Sahel ve Sudan’ın açlık konusunda maksimum alarm durumundaki bölgeler arasında yer aldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) ortak bir raporda "Haiti, Sahel (Burkina Faso ve Mali) ile Sudan, nüfusun beslenmesi açısından en yüksek endişe seviyelerine çıktı" dedi.

Raporda, "Bu durum, Haiti'nin yanı sıra Burkina Faso ve Mali'de insan ve mal hareketine getirilen ciddi kısıtlamalarla birlikte, Sudan'da son zamanlarda patlak veren çatışmalardan kaynaklanıyor" denildi.

Nisan ayında ordu ile paramiliter eski ortağı arasında başlayan savaşın sözkonusu “bu komşu ülkeler açısından da belirgin sonuçları olacağı belirtildi.

Açlık konusunda en üst alarm düzeyinde olan Afganistan, Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’e böylece sözkonusu bölgeler de eklenmiş oldu.

Raporda dünyadaki açlık konusunda 18 “sıcak nokta” ele alınıyor. Bunlar 22 ülkeden oluşurken, altı aylık perspektifler ortaya konuluyor.

Ayrıca, raporda atıfta bulunulan bir araştırmaya göre, Mayıs-Temmuz döneminde yüzde 82 olasılıkla geri dönme şansı olan El Niño iklim fenomeninin olası dönüşüyle birlikte zaten kırılgan olan bu bölgeler için endişeler daha da artacak.