Hakkari'de A101 ve BİM eksikti!

Sermayeleri ve ürünleri dışarıdan gelen BİM ve A101 gibi marketlerden dolayı küçük esnaf iş yapamaz hale geldi.

Hakkari ve ilçelerinde savaş nedeniyle zor durumda olan esnaf, BİM ve A101 gibi marketler nedeniyle iflasın eşiğine geldi.

Tarım ve hayvancılık bitme noktasına getirildi. Yüzlerce yayla ve mera yasak. Önemli oranda köylü, hayvancılık ve tarım yapmaktan vazgeçti. Sınır ticaretinin yasaklamasıyla binlerce kişi işsiz kaldı. Bütün bu zorlukların içinde tutunmaya çalışan küçük esnaflara ise bir darbe de büyük marketlerden geldi. BİM ve A101 gibi marketler, son 6 ay içinde çoğaldı. Sermayesi ve malları dışarıdan gelen bu marketlerin kazancı da dışarıya gidiyor.

Onlarca küçük esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bazı esnaflar, dükkanlarının kirasını, çalıştırdığı işçilerin maaşlarını ve sigortalarını ödeyemeyecek duruma geldi. Bankalardan kredi alan ve kredisini ödeyemeyen yüzlerce esnafta icralık.

Hakkari esnafı, Hakkari şehrine ve insanına hiçbir faydası olmayan bu marketlerin, tüm Hakkari’ye zarar verdiğini belirtti. Hakkarililere de seslenen esnaf, “Bu marketlerde alış veriş yapmayan” çağrısında bulundu.