Hamaney’den itiraf: Ülkenin durumu hassas

İran dini lideri Ali Hamaney, İran toplumunun ABD’nin baskıları ve ekonomik zorluklardan dolayı hassas bir dönemde geçtiğini belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti devriminin kılavuzu, dini lider Ali Hamaney, Tahran’da toplanan binlerce paramiliter Besic üyesi ve Devrim Muhafızlarının sorumluları önünde konuştu.

Hamaney, “Ülkenin, bölgenin ve dünyanın durumu, özelliklede bizim için, İranlılar için hassas” dedi.

Dini lider, “Hassas çünkü, bir yanda büyük güçlerin feryatları ve emperyalist Amerika’nın kibirli politikacıları var, diğer yanda ülkenin ekonomik sorunları ve ülkede zayıf durumdaki kişilerin büyük bir kısmının geçim olanaklarındaki daralma var” diye konuştu.

İran ile ABD arasındaki ilişkiler, ABD’nin Mayıs ayında nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden bu yana en düşük seviyede. Donald Trump yönetimi, anlaşmadan çekildikten sonra yaptırımlara geri döndü.

İran para birimi riyal, 2018 yılının başından bu yana yüzde 75 oranında değer kaybetti. ABD, 4 Kasım’da bu kez İran’ın temel gelir kaynağı olan petrol sektörünü hedefleyen yeni yaptırımlar hayata geçirecek.

Hamaney konuşmasında “İran ABD’ye bir tokat atmalı ve yaptırımları boşa çıkarmalı” dedi ve ekledi: “Allah’ın izniyle, yaptırımları başarısızlığa uğratacağız. Ve yaptırımların başarısızlığı, Amerika’nın başarısızlığıdır (...) Amerika, yaptırımların başarısızlığı ile İran halkından yen bir tokat yemeli.”