Hamaney’den tanıdık suçlama: Dış güçler planladı, camileri yaktılar…

İran Dini Lideri Ali Hamaney, protesto eylemlerinden yine İsrail ve ABD’yi sorumlu tutarken, eylemcileri Kuran’ı ve camileri yakmakla, kadınların başörtüsünü çıkarmakla suçladı.

İranlı yetkililer, her protesto eyleminden sonra olduğu yine dış güçleri suçladı.

Dini lideri Ali Hamaney, Kürt kadın Jina Emini’nin katledilmesinden sonra demokrasi ve özgürlük için başlayan protesto eylemlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Eylemcilerin “Amerika ve gaspçı siyonist rejim ile yurt dışındaki bazı hain İranlıların işi” olduğunu savunan Hamaney,  "Genç kızın ölümü kalbimizi kırdı ama normal olmayan şu ki, bazı kimseler delil ve soruşturma olmadan sokakları tehlikeli hale getiriyor, Kuran'ı yakıyor, tesettürlü kadınların tesettürünü çıkartıyor, camileri ve arabaları ateşe veriyor" iddiasında bulundu.

Tahran’daki askeri akademi çıkışlı subayların diploma töreninde konuşan Hamaney, “Polis, suçlulara karşı durmak ve toplumun güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla polisi zayıflatmak, suçluları güçlendirmek demektir, polise kim saldırırsa, halkı suçlulara, haydutlara, hırsızlara karşı savunmasız bırakır” şeklinde iddialarını sürdürdü.

Tahran’da ahlak polisinin 22 yaşındaki Jina Emini’yi katletmesinden bu yana onlarca kentte protesto eylemleri var.

16 Eylül’den bu ana davam eden eylemlerde Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü’ne göre en az 133 kişi katledildi. Sadece Cuma günü Zahidan kentinde 40’ı aşkı kişinin katledildiği belirtildi.

İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri’ne göre protesto eylemleri 31 eyalette 170 kentte yayıldı, 400 kişi katledildi, 20 bin dolayında kişi gözaltına alındı.