Hamaney’e göre İran ‘çok tehlikeli bir komployu’ boşa çıkarmış!

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, benzine zamma karşı gösterilerden sonra ülkesinin “çok tehlikeli bir komployu” boşa çıkardığını iddia etti.

Hamaney, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında “Halk geniş ve çok tehlikeli bir komployu başarısızlığa uğrattı. Yıkmak, şiddet uygulamak ve insanları öldürmek için çok para harcanmış” diye iddia etti.

İranlı yetkililer daha önce de başta ABD ve İsrail olmak üzere “düşmanları”, protesto eylemlerini örgütlemekle suçlamıştı.

143 İLA 450 ÖLÜ

Gün içinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da sosyal ağlarda yaptığı açıklamada, İran rejimine karşı yeni yaptırım kararlarının alınacağını belirtti.

İran’da 15 Kasım günü benzin fiyatının üç katına çıkarılmasının ardından aynı günün akşamı halk sokaklara dökülmüştü. Ülkenin hemen her tarafına yayılan protesto eylemleri kanlı bir şekilde bastırıldı. Af Örgütü’ne göre en az 143 kişi güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Ancak İranlı muhalif kaynaklara göre eylemler 176 kente yayıldı ve en az 450 kişi hayatını kaybetti. Aynı kaynaklar, 36 kentte hayatını kaybeden 154 kişinin isimlerini de yayınladı.

Af Örgütü, “Uluslararası toplum, İranlı güçler tarafından kasıtlı bir şekilde öldürücü güç kullanımına tepki göstermeli” dedi.