Hamaney’in ‘Katil rejim’ diyen yeğeni tutuklandı

İran dini lideri Ali Hamaney’in yeğeni Feride Muradhani, protesto eylemlerine yönelik baskılara tepki gösterdiği gerekçesiyle tutuklandı.

İran dini lideri Ali Hamaney’in kız kardeşinin kızı Feride Murathani, İran’da idam cezalarına karşı tepkileri ile de tanınıyor.

Hamaney’in kız kardeşi 1980’li yıllarda ailesi ile birlikte Irak’a göç etmek zorunda kalmıştı.

Feride Murathani’nin babası Şeyh Tehrani ekim ayında vefat etmişti. Şeyh Tehrani de önce Şah muhalifi iken, daha sonra İran İslam Cumhuriyeti’nin de muhaliflerinden biri haline geldi.

Feride Murathani’nin erkek kardeşi Mahmud Muradhani, Twitter üzerinde yaptığı paylaşımda kız kardeşinin çarşamba günü savcılık bürosuna ifade verdikten sonra tutuklandığını belirtti.

Mahmud Muradhani, Feride’nin İranlılara yönelik zulme ve uluslararası toplumun eylemsizliğine tepkinin yer aldığı bir videoyu YouTube’da paylaştı.

Feride Muradhani görüntüde, “Özgür halklar, yanımızda yer alın! Hükümetlerinize söyleyin, bu katil ve çocuk katili rejimi desteklemesinler (…) Bu rejim dini ilkelerine sadık değil ve iktidarda kalmak için sadece zorla yönetmeyi biliyor” diyor. Videonun ne zaman çekildiği belirtilmedi.

Ali Hamaney’in yeğeni Muradhani, 1979’da İslam Devrimi tarafından devrilen Şah’ın dul eşi Farah Diba’yı selamladığı için de 2022 yılının başında gözaltına alınmıştı.

İnsan hakları örgütlerine göre Feride Muradhani 15 yıl hapis riski ile karşı karşıya bulunuyor.

İran ve Doğu Kürdistan’da 16 Eylül’den bu yanan benzeri görülmemiş bir halk hareketi yaşanıyor. 

Kürt genç kadın Jina Emini’nin katledilmesi ardından başlayan protestolara “Jin jiyan azadî devrimi” adı verildi.

İnsan hakları örgütlerine göre 400’ü aşkın kişi katledilirken, 15 bin ile 30 bin arasında kişi tutuklandı.