Hamas ile İsrail arasında ateşkes

İsrailli güvenlik yetkilileri Hamas’ın roket ve yanıcı balonlarla saldırılarını durduracağını, buna karşılık İsrail’in de Gazze’deki balık avı alanını genişleteceği ve 500 çalışma iznini geri vereceğini bildirdi.

İsrailli yerel medyaya göre, Hamas Perşembe akşamı İsrail’e bir mesaj yollayarak, Gazze Şeridi’nden yanıcı balonlar ve roketlerle yapılan saldırıları durduracağını bildirdi.

I24News sitesine göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi İsrail ile Hamas arasında bir ateşkes anlaşması yapıldığını belirtirken, hafta sonu bölgenin istikrarı açısından bir test olacağını ifade etti.

Aynı yetkili, “Eğer barış devam ederse, İsrail balık avı alanını 15 deniz mili genişletecek ve Filistinlilere yönelik 500 çalışma izni belgesini geri verecek” dedi.

MISIRLILAR HAMAS’I UYARDI MI?

Hafta içerisinde Al-Quds ve Ynet haber siteleri, Hamas’ın yanıcı balonlarla saldırıdan vazgeçme kararını Pazartesi akşamı, Mısırlı istihbarat heyetiyle görüşmeler ardından aldığını bildirmişti. Yerel medya İslami Cihad’ın da yanıcı balonları durdurmayı kabul ettiğini belirtiyor.

El Arabiya’ya göre, Mısırlılar Hamas’ı bölgeyi istikrarsızlaştırma peşindeki milislere destek vermesi veya tüm askeri gerilimlerde İran’a katılması konusunda uyardı. Filistinli kaynaklar ise kendilerine tehdit içeren herhangi bir mesaj verilmediğini, Mısır ile Gazze arasındaki ilişkiler ile ABD Başkanı Donald Turmp’ın Filistin-İsrail planını tartıştıklarını belirtiyor. Ancak daha önce de yerel medyada yer alan bazı haberler, Hamas’ın üst düzey sorumlusu İsmail Haniye’nin İranlı general Kasım Süleymani’nin cenaze törenine katılması ardından Mısırlıların sabrının tükendiğini iddia etmişti.

İsrail’e yönelik yanıcı balonlarla saldırılar özellikle ABD’nin Ortadoğu’ya barış adı altındaki planını açıklamasından sonra arttı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da, saldırıların devam etmesi halinde “yıkıcı tedbirler” uygulayacakları tehdidinde bulunmuştu.