Harvard Üniversitesi köleci geçmişini onarmak istiyor

Harvard Üniversitesi, köleci geçmişini “onarmak” amacıyla 100 milyon dolarlık bir fon oluşturdu.

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden Harvard, 17 ve 18’inci yüzyıllardaki köleci geçmişini onarmak için 100 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu açıkladı.

Üniversitenin başkanı Lawrence Bacow’un öğrencilere, öğretmenlere ve kurum çalışanlarına hitaben yazdığı mektubu, üniversitenin son yıllarda köleci geçmişi tanıma ve onarma yönündeki hareketliliği kapsamında ele alındı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde kölelik, Aralık 1865 tarihli Anayasanın 13. düzenlemesi ile resmen kaldırılmıştı.

1636 yılında ülkenin kuzeydoğusundaki Massachusetts eyaletindeki Cambridge’de kurulan Harvard Üniversitesi’nin Başkanı Bacow, kölelik kaldırılsa da “kölelik ve mirasının 400 yıldır Amerikan tarihinin bir parçası olduğunu” kaydetti.

Bacow, “Kalıcı etkilerini onarma çalışması, önümüzdeki birkaç yılda sürekli ve iddialı çabalarımızı gerektirecektir” dedi.

Harvard, bu nedenle Amerika Birleşik Devletleri'nde 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar ırkçılık ve kölelik üzerine araştırma, eğitim ve hafıza çalışmalarını finanse etmek için 100 milyon dolarlık fon ayırdığını duyurdu.

Karar köleciliğe ilişkin üniversite komitesinin bir raporu ardından alındı. Rapor, Avrupa'dan Amerika'ya zorla sınır dışı edilen on milyonlarca kişilik onlarca neslin sömürülmesinin finansal olarak nasıl "onarılacağı” üzerine tavsiyeler sunuyor.

Özellikle Harvard'da, 17. ve 18. yüzyıllarda birçok üye ve başkan, bu uygulama 1783'te Massachusetts'te yasadışı ilan edilene kadar 70'den fazla insanı – Afro-Amerikalılar ve Yerli Amerikalılar- doğrudan köleleştirmişti.