Harvey’in maliyeti 40 milyar doları bulabilir

ABD’nin güneydoğu kıyılarını vuran ve ilerlemeye devam eden Harvey kasırgasının on milyarlarca dolar maddi hasara yol açtığı tahmin ediliyor.

Harvey kasırgasıyla gelen yağışlar nedeniyle Teksas eyaletinde en az 11 kişi yaşamını yitirirken, henüz kayıpların kesin sayısı belirlenemiyor.

Yoğun yağışların Houston şehrinin güneyindeki bir barajı zorlaması nedeniyle Brazoria’da 350 bine yakın kişinin evlerini terk etmesi çağrısı yapılmıştı.

Fırtına hızının düşük olması nedeniyle yağmur bulutlarının uzun süreler eyalet üzerinde kalmasından dolayı yoğun yağmur düşmüştü. Şiddetli kasırga ve aşırı yağışların yol açtığı maddi hasarın boyutları ise oldukça yüksek.

Yapılan tahminler, Louisiana eyaletine ulaşan kasırganın maliyetinin 30 ila 42 milyar dolar arasında olduğunu gösteriyor. Bu maliyetin devam eden yağışlar nedeniyle daha da artabileceği belirtilirken, ABD tarihinin en ağır maliyetli doğal afetleri arasında.

2008 yılında Teksas ile Antiller ve Karayipler’i vuran Ike kasırgası 43 milyar dolar zarara yol açmıştı. ABD tarihindeki en ağır kasırga felaketi ise 2005 yılında olmuştu. Katrina adlı kasırga 118 milyar dolar civarında maddi hasara yol açmıştı.