Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Nasrallah: İsrail’in tüm hava saldırılarına orantılı yanıt vereceğiz

Lübnanlı Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail’in tüm hava saldırılarına “uygun ve orantılı” yanıt vereceklerini belirtti.

İsrail ordusu, kimsenin üstlenmediği üç roket atışını gerekçe göstererek perşembe günü Lübnan’a 2014’den bu yana ilk hava saldırılarını düzenledi. Hizbullah da bir gün sonra İsrail’e doğru 10’u aşkın roket atışında bulundu. İsrail de topçu atışları ile karşılık verdi.

2006 yılında İsrail ile Hizbullah’ın karşı karşıya geldiği 33 günlük savaşın yıldönümü dolayısıyla televizyonda bir konuşma yapan Nasrallah, “Bizim yanıtımız Lübnan’ın güneyine yönelik İsrail’in 15 yıl sonra ilk kez gerçekleştirdiği hava saldırıları ile bağlantılıydı” dedi. 2014 yılında İsrail hava saldırıları Suriye’ye yakın bir alanı hedef almıştı.

Hizbullah lideri, “Düşmana şunu söylemek istiyoruz; Lübnan’a yönelik tüm hava saldırıları kaçınılmaz olarak bir yanıt alacak, ama uygun ve orantılı bir şekilde, zira ülkemizi korumak istiyoruz” dedi.

İsrail hava saldırılarını “çok tehlikeli bir gelişme” olarak değerlendiren Nasrallah, “Bir savaşa doğru gitmek istemiyoruz ama buna hazırlıklıyız” diye ekledi.

İsrail yetkilileri de Cuma günü yaptığı açıklamada “gerçek bir savaşa” doğru gerilimin tırmanmasını istemediklerini, ancak buna hazırlıklı olduklarını söylemişti.

Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki misyonu Finul, “çok tehlikeli bir durum” konusunda uyardı ve “derhal” ateşkese çağırdı.

ABD de Lübnan hükümetini Hizbullah savaşçılarının İsrail’e yönelik roket atışlarını “derhal engellemeye” çağırdı.

İran’ın desteklediği Hizbullah, Lübnan siyasi hayatında önemli bir yer tutuyor. 1975-1990 arasındaki iç savaşın ardından silahlarını bırakmayan tek Lübnanlı hareket Hizbullah olarak kaldı.

2006 yılındaki İsrail-Hizbullah savaşı sırasında çoğu sivil olmak üzere 1200 Lübnanlı ve çoğu asker olmak üzere 160 İsrailli ölmüştü. O tarihten beri her iki taraf savaş pozisyonunda kalmakla birlikte, savaştan kaçındılar.

Lübnan-İsrail sınırında yaşanan bu yeni gerginlik, İran ile İsrail arasında gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi.