Haşdi Şabi, 'darbe' diyerek müdahale tehdidinde bulundu

Irak’ta İran yanlısı Haşdi Şabi milislerinin şefi, protesto eylemlerini “darbe veya isyan” olarak tanımladı ve müdahaleye hazır oldukları tehdidinde bulundu.

Haşdi Şabi milislerinin şefi Falih El Feyyad, 1 Ekim’den bu yana yolsuzluklara karşı eylemde olan protestoculara “komplocu” suçlamasında bulundu.

Bağdat’ta bir video konferans veren Feyyad, kendilerinin “rejimin değil yolsuzlukların son bulmasını” istediklerini savundu.

Haşdi Şabi şefi, hükümetin talimat vermesi halinde “darbe veya isyana” müdahale etmeye hazır olduklarını belirtti.

Feyyad, protestoların arkasında “kimlerin yer aldığını” ve “başarısızlıkla sonuçlanan rejimi düşürmeyi kimin planladığını” bildiklerini de iddia etti.

Haşdi Şabi şefi, “Cezalandırılacaklar” diye tehdit etti.

Bu açıklama İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in, Irak’taki protestoları “komplo” olarak niteleyen açıklamasından sonrasına denk geldi.

İran dini lideri Ali Hameney, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “İran ve Irak, yürekleri ve ruhları bağlı olan iki ulustur (...) Düşmanlar nifak koymaya çalışıyor ama başarısız oldular ve komplolarının etkisi olmayacak” dedi. Hamaney, “düşmanların” kim olduğuna dair detay vermedi. İrna haber ajansına göre bu tweetin Irak’ta son bir haftadır özellikle Şii kentlerinde yaşanan protesto eylemlerine tepki olarak yazıldığına dikkat çekti.

Ekim’de Bağdat’ta başlayan ve ülkenin güneyindeki tüm Şii kentlerine yayılan eylemlerde yolsuzluğa, işsizliği ve hizmet yetersizlikleri protesto ediliyor.

Gösterilerde İran karşıtı sloganlar da atılırken, devlet güçlerinin müdahaleleri sonucu 100’ü aşkın kişi öldü, 6 bin kişi yaralandı.