Haşdi Şabi: Gösterilerin bastırılmasında yer almadık

İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi, Irak’ta ikinci ayını doldurmak üzere olan gösterilerin bastırılmasında yer almadığını savundu.

Irak’ta başkenti Bağdat başta olmak üzere Arap Şiilerin yoğunlukta yaşadığı güney kentlerinden Basra, Necef, Kerbela, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye'de başlayan hükümet karşıtı gösteriler, son günlerde yeniden şiddetlendi. Bu sırada İran’a yakınlığı ile bilinen Haşdi Şabi güçlerinden dikkat çekici bir açıklama geldi. Haşdi Şabi, 2 aydır süren hükümet karşıtı gösterilerin bastırılması çabalarında yer almadığını savundu.

'YER ALMADIK'

Haşdi Şabi, milis güçlerinin şu ana kadar meydanlardaki göstericilerin korunması için hazırlanan eylem planlarında yer almadığı gibi, gösterilerin bastırılmasına dönük şiddet olaylarına da karışmadığını belirtti.

Zikar ve Necef vilayetlerinde, 27 Kasım'dan bu yana devam eden hükümet karşıtı gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu onlarca protestocu hayatını kaybederken, çok sayıda gösterici de yaralandı.

Gösterilerin yeniden şiddetlenmesi üzerine Cuma günü Şiilerin Irak’taki en yüksek mercileri olan Dini Lider  Ali Sistani'nin seçim çağrısı üzerine, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi dün istifa edeceğini duyurmuştu.

Gösterilerde şu ana kadara resmi rakamlara göre 350'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi ise yaralandı.