Hasta ETA liderinin denetimli serbestlik talebine ret

Fransa’da mayıs ayından bu yana hapiste tutulan ve hasta olan ETA liderlerinden Josu Ternera’nın denetimli serbestlik talebi, mahkeme tarafından reddedildi.

Paris’teki Temyiz Mahkemesi’nde görülen davada, Josu Ternera’nın avukatlarının yaptığı denetimli serbestlik başvurusu görüşüldü. Tam adı Josu Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea olan ETA’nın önde gelen isimlerinden olan Ternera’nın başvurusu, reddedildi.

Ternera’nın avukatı Laure Heinich-Luijer, kanser olduğu iddia eidlen ve geçtiğimiz günlerde ameliyat olduğu bilinen müvekkiline ilişkin talebin reddedilmesinin ‘siyasi bir karar’ olduğunu söyledi. Ternera’nın başvurusunun normal şartlarda kabul edilmeyi gerektirdiğini söyleyen avukatı, kararın bir üst mahkemede temyize götürüleceğini duyurdu.

Hakkında İspanya tarafından Avrupa çapında yakalama emri çıkartılan Josu Ternera, 1980 ve 1987 yıllarındaki bazı eylemlerden dolayı suçlanıyordu. Bu eylemler nedeniyle 2004 ve 2007 yıllarında İspanya tarafından yakalama emri çıkartılmıştı.

Mayıs ayında Fransa’nın Savoie ilinde tedavi olmak üzere gittiği bir hastanede gözaltına alınan Ternera’nın denetimli serbestlik başvurusu, 19 Haziran’da kabul edilmişti. Ancak savcının itirazı üzerine Ternera, cezaevi çıkışında tekrar yakalanarak tutuklanmıştı.

İspanyol basını, 69 yaşındaki Josu Ternera’nın kanser hastası olduğunu iddia etmişti. ETA liderinin başvurusunda da özellikle sağlık durumuna dikkat çekilmişti.