HDP: Darbeye karşı Sudan halkının yanındayız

HDP Dış İlişkiler Komisyonu, Sudan’da Ömer El Beşir rejiminin düşmesine yol açan halk hareketi ardından, askeri darbe yapılmasını kınayarak, “Sudan halkının yanındayız” mesajını verdi.

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca, Sudan’daki duruma ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Eşsözcüler, “19 Aralık’ta ekonomik nedenlerle 30 yıllık Ömer El-Beşir iktidarına karşı başta kadınlar ve gençler olmak üzere sokaklarda yürümeye başlayan Sudan halkının bu kez de askeri darbe ile karşı karşıya kalmasını kınıyoruz. Mısır’da ve Libya’da olduğu gibi devrimin ve değişimin halktan çalınması riski, Sudan’da da gündeme gelmiştir” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadelere yer verildi: “Halk hareketlerini fırsat bilen kesimlerin Sudan’da yeni bir diktatörlüğün inşasına giriştikleri görülmektedir. 2 yıllık bir geçiş sürecini öne süren Askeri Konsey, parlamento dahil olmak üzere yerel yönetimlere kadar tüm sivil kurumları kapattığını ilan ederek Sudan’da istikrarsızlığın artacağı işaretlerini vermiştir.

Darbeyi devlet televizyonunda ilan eden Askeri Konsey Başkanı ve Beşir diktatörlüğünün iki numaralı ismi olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı 1. Yardımcılığı ve Savunma Bakanlığı görevlerini yapmış olan Avad Bin Avf’ın Darfur’da yapılan katliamlarda Sudan hükümeti ile ona bağlı hareket eden suç örgütü Cancavit milisleri arasında irtibatı sağladığı bilinmektedir. Bu sebeple Ömer El-Beşir ile birlikte Savaş Suçları Mahkemesi’nde yargılanmış ve suçlu bulunmuştur. Dolayısıyla, böylesi kirli bir geçmişe sahip bir şahıstan demokrasi namına bir adım beklenmeyeceği açıktır.

Bugün itibariyle Bin Avf başkanlığındaki askeri konseyin halk hareketine katılan sivil kesimlerle yapacağı görüşmelerin göz boyamadan başka bir anlam ifade etmeyeceği görülmektedir. Diğer yandan aynı gün içinde Askeri Konsey temsilcilerinin Sudan’da bulunan elçiliklerle gerçekleştirilecek görüşmelerde kendilerini meşru kılmak adına ne tür pazarlıklar yapacaklarını kestirmek zor değildir. Bu nedenle uluslararası topluma ve siyasi sorumluluğu olan güçlere, Sudan’daki bu darbe sürecine onay vermemesi ve yönetimin sivil inisiyatife devredilmesi konusunda ısrarcı olmaları çağrısında bulunuyoruz.

Ayrıca çevre ülkelerin ve bölgesel güçlerin Libya’da, Suriye’de ve Mısır’da olduğu gibi emperyalist bir yaklaşım ile Sudan’daki gelişmelere şimdiden müdahil olmaya çalıştıklarını görmekteyiz. Bu temelde Sudan’a yönelik dış müdahaleler ile bölgenin daha da istikrarsızlaştırılması riskine karşı uluslararası kamuoyunu duyarlı bir tavır sergilemeye davet ediyoruz.

HDP olarak Sudan halkının eşit ve özgür bir yaşam için sivil ve meşru bir yönetime kavuşmasını tereddütsüz ve açık bir şekilde savunduğumuzu belirtiyoruz. Sudan’daki darbeyi gerçekleştiren Askeri Konsey’in yerini derhal halk hareketine katılan çoğulcu, sivil ve meşru bir geçici sivil yönetime devretmesi çağrısında bulunuyoruz.”