Hindistan’da muson yağmurları: Onlarca kişi hayatını kaybetti

Hindistan’da muson yağmurlarını yol açtığı sel felaketleri ile yıldırım çarpmasından dolayı onlarca kişi daha hayatını kaybetti. Hindistan ve komşu Bangladeş’te de milyonlarca kişi etkilendi.

Toplamda 1,6 milyon nüfusa sahip Hindistan ve Bangladeş’te düzenli bir şekilde sel felaketleri yaşanıyor ancak uzmanlara göre küresel ısınma bu felaketlerin sıklığı, şiddet ve aniliğini arttırıyor.

Yetkililere göre Hindistan’ın kuzey doğusundaki Assam eyaletinde üç kişi toprak kayması sonucu hayatını kaybederken, 6 kişi de sel felaketlerinin kurbanı oldu.

Felaket yönetiminden sorumlu bakan Renu Devi, daha doğudaki Bihar eyaletinde fırtına ile gelen yıldırım çarpması sonucu en az 17 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Bu eyalette 5 bin 140 dolayında köyün sular altında kaldığı ve 100 binden fazla kişinin acil barınma yelerine sığındığı bildirildi. Nisan ayında da aynı eyalette şiddetli sel felaketlerinde 44 kişi ölmüştü.

Birkaç haftalık durgunluktan sonra haziran ayında sular da yeniden yükselmeye başladı.

Meghalaya eyaletinde 17 Haziran’dan bu yana toprak kaymaları ve ırmak sularının yükselmesi nedeniyle en az 16 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş de yıkıcı sel felaketleri ile karşı karşıya kaldı.  Bu ülkede onlarca kişi hayatını kaybetti, milyonlarca kişi etkilendi.

Bangladeş’in kuzey doğusundaki Sylhet kasabasının dış dünya ile bağlantısı koptu. Pazartesi itibariyle sular kademeli olarak çekilmeye başladı ancak halen milyonlarca kişi mahsur kalmaya devam ediyor.